in

Evropa: U Nemačkoj 503 žrtve virusa, u Francuskoj pad broja novoobolelih; Poljska na početku trećeg talasa, ponovo raste broj zaraženih

Kako prenosi Rojters, broj umrlih popeo se za 508, na ukupno 67.206.

Farmaceutski koncern Biontek-Fajzer nudio je EU vakcinu protiv korona virusa najpre po ogromnoj ceni, koju je nemačka Lekarska komora smatrala “neozbiljnom“.

Prema pisanju “Ziddojče cajtunga“, Biontek-Fajzer je na poccetku pegovora trazzio 54,08 evra po dozi vakcine i to za narudzzbinu od 500 miliona doza.

Ukupno je Biontek-Fajzer želeo da od tog posla zaradi 27 milijardi evra.

Time bi vakcina Biontek-Fajzer bila više od 20 puta skuplja od doze cepiva AstraZeneke.

U novembru usledilo je zaključenje sporazuma sa EU, a cena do danas nije objavljena, ali, prema pisanju medija, ona je na oko 15 evra po dozi.U Italiji blagi porast obolelih i preminulih

U Italiji je pandemija korona virusa u blagom porastu – u poslednja 24 sata 347 pacijenata je preminulo, a 13.762 osobe je zaraženo, utvrđeno je testiranjem skoro 300.000 osoba, javlja agencija Ansa.

Već drugu sedmicu gotovo cela Italija je u takozvaznmoj “žutoj zoni”, a to znači da su na snazi blaže anti-kovid mere.

Danas će vlada, na osnovu anlize nedeljnih podataka, odrediti nove mere koje će važiti u narednom periodu, a prema najavama u medijima i upozorenjima stučnjaka, te mere će biti pooštrene.

Samo u severnom regionu Veneto, nakon mesec dana stagnacije, broj zaraženih u jednom danu je premašio hiljadu, a u odelenjima intenzivne nege je 1.290 pacijenata.

Italiji je zaključno sa 17. februarom dostavljeno 4,7 miliona doza vakcina, ili trećina od ukupne količine koja je bila naručena za prvo tromesečje ove godine, saoštila je Fondacija “Gimbe”, čiji stručnjaci prate i analiziraju epidemiološku situaciju.

Za sada se koriste vakcine Fajzer, Moderna i AstraZenaka, koje su naručene i unapred plaćene, putem jedinstvenog programa nabavke za sve zemlje članice Evropske unije (EU).

Šalenberg:Zatvorene granice “otrov za privredu” 

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 1.818 novih slučajeva korona virusa, a taj broj otkriven je na osnovu 200.765 testova, pretežno brzih, odnosno 45.828 PCR testova.

Trenutno u Austriji ima 15.657 aktivno obolelih, od kojih je 1.296 hospitalizovano, a 260 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Broj umrlih se povećao za 36, na ukupno 8.348.

Od početka epidemije u Austriji, pre tačno godinu dana, pozitivno na korona virus testirano je 441.659 osoba, a izlečeno 417.654.

Do sada je u Austriji vakcinisano 461.570 osoba.

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg kritikovao je ponovo odluku nemačkih vlasti o zatvaranju granica prema austrijskoj pokrajini Tirol.

On je, nakon videokonferencije sa svojim kolegama iz Nemačke, Češke i Slovačke, na Tviteru napisao da su nemačke mere preterane.

“To je otrov za inače već teško pogođenu privredu”, ocenio je Šalenberg.

Zatražio je da u borbi protiv korona virusa moraju biti uzeti u obzi kako zdravlje stanovništva, tako i zaštita privrede.

On je, kako prenosi Ministarstvo, tokom razgovora kritikovao neravnopravni tretman Tirola i istočnofrancuski region Mosel, gde postoji, takođe, velik broj oboljenja novim sojem korona virusa.

Konferenciji je prethodila najava ministra unutrašnjih poslova Nemačke Horsta Zehofera, koji je najavio da će se najverovatnij produžiiti granična kontrola prema Češkoj i Tirolu i posle 23.februara. 

Francuska: Pad broja novoinficiranih i preminulih

Ministarstvo zdravlja Francuske juče je saopštilo da je u poslednja 24 sata evidentiran 22.501 novi slučaj kovida-19, ili 2.517 manje nego dan ranije, a ukupno oko 3,54 miliona od početka epidemije u toj zemlji.

U poslednja 24 sata preminuo je 271 kovid pacijent, 39 manje nego prethodnog dana, ukupno od početka epidemije 83.393 smrtnih ishoda među zaraženima korona virusom, preneo je londonski dnevnik ”Gardijan”.

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran izjavio je da je prerano da se ublažavaju restriktivne antiepidemijske mere i najavio da će se od ponedeljka period izolacije za sve koji su tesetirani pozitivno na korona virus produžiti za tri dana, sa sedam na 10.

Orban: Ako vakcinacija nadmaši infekciju, spasićemo živote

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se zemlja epidemiološki nalazi u ključnom trenutku i da je od presudnog značaja da li će brže rasti broj vakcinisanih ili broj zaraženih.

viktor, orban, eu, kovid, kriza, 1

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se zemlja epidemiološki nalazi u ključnom trenutku i da je od presudnog značaja da li će brže rasti broj vakcinisanih ili broj zaraženih.

On je rekao da će zdravstveni sistem izdržati rastući pritisak trećeg talasa epidemije korona virusa i ubrzati vakcinaciju stanovništva.

Madjarska očekuje da će do početka marta vakcinisati 1,2 miliona a do početka aprila 2,5 od ukupno 10 miliona stanovnika, prenosi Rojters.

“Sad smo u najopasnijem trenutku. Vakcinacija i infekcije se trkaju”, rekao je on za radio Košut i pozvao građane da se prijave za vakcinaciju.

Mađarska je prva članica EU koja je dogovorila nabavku vakcina iz Rusije i Kine.

Poljska na početku trećeg talasa, ponovo raste broj zaraženih

 Ministarstvo zdravlja Poljske sapoštilo je danas da u zemlji trenutno počinje treći talas infekcija korona virusom i da se beleži veliki porast dnevnih slučajeva iz nedelje u nedelju, prenosi Rojters.

“Na početku smo trećeg talasa, on nije tako dinamičan kao u Slovačkoj ili Češkoj, ali nažalost primećujemo iz nedelje u nedelju rast od po 20 odsto, a za 10 odsto svih slučajeva smo utvrdili da je reč o britanskom soju“, rekao je portparol vlade Vojčeh Andrušjevič novinarima.

Poljska je ublažila neka ograničenja, nedavno otvorila skijališta, kao i bioskope, hotele i pozorišta sa kapacitetom do 50 odsto, ali vlasti su upozorile da će ove mere možda morati da se povuku u zavisnosti od situacije s pandemijom.

Danas je Poljska prijavila 8.777 novih slučajeva koronavirusa i 241 smrtni slučaj povezan sa kovid-19, navodi Rojters.

 Češka odustaje od ublažavanja mera, bolnice preopterećene

Češka vlada je odustala od planova za ublažavanje mera i otvaranje neprioritetnih maloprodajnih radnji od sledeće nedelje jer porast težih slučajeva korona virusa vrši veliki pritisak na zdravstveni sistem u zemlji.

Rojters prenosi da je ministar industrije Karel Havliček najavio ovakvu odluku češke vlade danas na Tviteru.

Rojters navodi da je prema današnjim podacima bilo slobodno samo 14 odsto kreveta za intenzivnu negu i teške slučajeve u bolnicama širom zemlje, uključujući 149 mesta za pacijente sa kovidom.

Prema podacima iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka sa 10,7 miliona stanovnika trenutno ima najveću stopu zaraženosti u Evropi i prijavljuje prosečno 968 novih slučajeva na 100.000 ljudi u poslednje dve nedelje, navodi agencija.

U Bugarskoj 1.086 novozaraženih

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Bugarskoj premašio je 234.000 pošto je danas otkriveno još 1.086 novih slučajeva infekcije.

Preminula su 42 pacijenta, a od početka pandemije 9.786.

U poslednja 24 sata testirano je 10.926 osoba, tako da je stopa pozitivnosti nešto ispod 10 odsto.

Najviše novozaraženih je u Sofiji, a slede Plovdiv i Pleven.

Aktivnih slučajeva trenutno je 25.010. Na bolničkom lečenju nalazi se 3.704 pacijenata, uključujući 300 na intenzivnoj nezi, prenosi BTA.

Za sada je dato više od 90.000 doza vakcina.