in

Evropa: U Nemačkoj 503 žrtve virusa, u Francuskoj pad broja novoobolelih

Kako prenosi Rojters, broj umrlih popeo se za 508, na ukupno 67.206.

Šalenberg:Zatvorene granice “otrov za privredu”

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg kritikovao je ponovo odluku nemačkih vlasti o zatvaranju granica prema austrijskoj pokrajini Tirol.

On je, nakon videokonferencije sa svojim kolegama iz Nemačke, Češke i Slovačke, na Tviteru napisao da su nemačke mere preterane.

“To je otrov za inače već teško pogođenu privredu”, ocenio je Šalenberg.

Zatražio je da u borbi protiv korona virusa moraju biti uzeti u obzi kako zdravlje stanovništva, tako i zaštita privrede.

On je, kako prenosi Ministarstvo, tokom razgovora kritikovao neravnopravni tretman Tirola i istočnofrancuski region Mosel, gde postoji, takođe, velik broj oboljenja novim sojem korona virusa.

Konferenciji je prethodila najava ministra unutrašnjih poslova Nemačke Horsta Zehofera, koji je najavio da će se najverovatnij produžiiti granična kontrola prema Češkoj i Tirolu i posle 23.februara.

Francuska: Pad broja novoinficiranih i preminulih

Ministarstvo zdravlja Francuske juče je saopštilo da je u poslednja 24 sata evidentiran 22.501 novi slučaj kovida-19, ili 2.517 manje nego dan ranije, a ukupno oko 3,54 miliona od početka epidemije u toj zemlji.

U poslednja 24 sata preminuo je 271 kovid pacijent, 39 manje nego prethodnog dana, ukupno od početka epidemije 83.393 smrtnih ishoda među zaraženima korona virusom, preneo je londonski dnevnik ”Gardijan”.

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran izjavio je da je prerano da se ublažavaju restriktivne antiepidemijske mere i najavio da će se od ponedeljka period izolacije za sve koji su tesetirani pozitivno na korona virus produžiti za tri dana, sa sedam na 10.