in

Evropa: U Nemačkoj 6.114 novozaraženih, umrlo još 218 ljudi, u Italiji zaraza stagnira

Od KOVID-19 umrlo je još 218 ljudi, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 64.960, prenosi Rojters.

Italija: Zaraza stagnira, nastavlja se vakcinacija

U Italiji epidemiološka situacija je stabilna i broj novozaraženih i preminulih od kovida19 je bez većih promena iz dana u dan, piše agencija Agi.

U poslednja 24 sata preminulo je 311 osoba od zaraze korona virusom, a među skoro 300.000 testiranih, pet odsto je zaraženo, ukupno u jednom danu 13.532.

Po pravilu prema kojem svakih 15 dana se ocenjuje epidemiološko stanje u regijama i na osnovu analize dvosedmičnih podataka menjaju se anti-kovid mere, od danas regija Sicilija koja je bila u takozvanoj “crvenoj zoni”, visokog rizika i strogih mera, prelazi u “žutu grupu”, to jest područja sa blažim ograničenjima.

U grupi “narandžastih” sa srednje teško epidemiološkom situacijom je pet od 20 italijanskih regija i jedna autonomna pokrajina.

Vladin naučno-tehnički komitet, koji prati i analizira epidemiološku situaciju, preporučio je da se u oblastima gde se širi novi soj korona virusa, engleski, brazilski i južno-afrički, škole preventivno zatvore.

Na celoj nacionalnoj teritoriji nastavlja se vakcinacija stanovništva protiv zaraze.

Do sada je vakcinisano 2,9 miliona osoba, revakcinisano je milion i 279.000.

Na Siciliji, gde je utvrđeno da su u grupi osoba koje imaju prioritet za vakcinaciju, lek primili i oni koji na to još nisu imali pravo, zahvaljujući vezama, poznanstvima i mitu, regionalna zdravstvena ustanova je naredila da takve osobe ne dobiju drugu dozu leka, a njihov identitet je utvrđen na osnovu spiska osoba koje trebaju da se revakcinišu i koje je zaplenila policija.

U Austriji 1.184 novozaraženih i 16 umrlih

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 1.184 nova slučaja zaraze korona virusom.

Istovremeno je preminulo 16 lica tako da je ukupan broj umrlih zaraženih korona virusom dostigao 8.211.

Trenutno u Austriji ima 14.077 aktivno obolelih, od kojih je 1.311 hospitalizovano, a 258 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata se u proteklih sedam dana smanjio za 16 odsto.

Od početka pandemije, u Austriji je pozitivno na korona virus testirano 433.487 osoba, a izlečeno 411.199.

Broj vakcinisanih u Austriji dostigao je 413.235.

Rumunija: U poslednja 24 sata 1.872 novoinficiranih

U poslednja 24 sata u Rumuniji je registrovano 1.872 novoinficiranih, ukupno 761.963 od početka pandemije, i 41 smrtni ishod među kovid pacijentima, ukupno 19.366.

Do sada se oporavio 708.151 pacijent, u karantinu se trenutno nalazi više od 60.000 ljudi, a hospitalizovano je 6.952, od kojih 964 u jedinicama intenzivne nege, prenosi Ađerpres.

Češki guverneri traže novo vanredno stanje

Uprkos tome što je češka vlada u četvrtak izgubila u parlamentu u glasanju za produženje vanrednog stanja, nakon novih razgovora svi guverneri složili su se da će tražiti vanredno stanje, izjavio je guverner regiona Moravsko-Šleska Ivo Vondrak.

“To je trenutno jedini način da se nosimo sa krizom u našoj zemlji”, tvitovao je Vondrak, prenosi Gardijan.

Parlamentarci su odbili molbe premijera Andreja Babiša za proširenje ovlašćenja, uprkos njegovim upozorenjima na kolaps zdravstvene zaštite zbog širenja zaraze.

Babišova manjinska vlada saopštila je da neće biti u mogućnosti da proširi ograničenja kretanja širom zemlje, uključujući noćni policijski čas i zabranu javnog okupljanja i zatvaranje maloprodajnih objekata i usluga. Kafići i restorani mogli bi ostati zatvoreni, dok bi neke druge mere mogle ostati na snazi pod drugačijim uredbama.

Zemlja od 10,7 miliona gotovo je neprekidno u različitim nivoima zaključavanja od oktobra.