in

Farmaceutske kompanije uložile milione u lobiranje

Na ovaj način se, tvrdi list, može objasniti tvrdokorni stav Evropske Unije protiv liberalizacije patenata za proizvodnju vakcina, o čemu se pregovori vode u okviru Svetske trgovinske organizacije.

Organizacija koja prati i analizira uticaj velikih kompanija na odluke koje se donose u Evropskoj vladi, “Korporejt Jurop Obzervatori” u najnovijem izveštaju piše da je procena o uloženim milionima za lobiranje verovatno podcenjena, jer mnoge kompanije izbegavaju legalnu obavezu da objave koliko su novca uložile u lobiranje.

Prema izveštaju, na primer, kompanija “Fajzer” još uvek nije objavila koliko je novca uložila u lobiranje u prošloj “godini pandemije i vakcina”, a u dokumentima koji su dostupni javnosti ima podataka samo iz 2019. godine, dakle pre pandemije kovida19.

Ali i druge kompanije kao što je “Džonson&Džonson”, “Abot” ili italijanska “Farmindustrija”, takođe ne ažuriraju podatke o svojim ulaganjima u lobiranje u Briselu, pa se o njihovom stvarnom uticaju na odluke EU, može tek aproksimativno razgovarati.

U izveštaju “Observatorija” se pominje i primer bivšeg švedskog premijera Karla Bilta koji se nedavno usprotivio tužbi protiv firme “AstraZeneka” zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza o isporuci anti-kovid vakcina.

“Moguće i zato što Karl Bilt radi za konsultantsku firmu ‘Kreab’ koja u evropskim institucijama lobira, između ostalih, upravo za “AstraZeneku”, zaključuje se u izveštaju.