in

Fides: Izveštaj Evropskog Parlamenta o Srbiji neprihvatljivo pristrasan

Evropski poslanik iz Fidesa Andor Deli, koji je iz Vojvodine, naglasio je u debati da ovogodišnji izveštaj EP neosnovano kritikuje Srbiju sa političkog i ideološkog stanovišta, što, kako je ocenio, neće ići u prilog brzom pristupanju zemlje EU, saopšteno je iz Fidesa.

U svom govoru, Kinga Gal, predsedavajuća delegacije, istakla je da neravnoteža u izveštaju o Srbiji odražava dvostruki standard koji je primenila levičarska liberalna većina u Evropskom parlamentu, dvostruki standard koji se rado koristi više puta protiv desničarskih konzervativnih vlada.

“Ako smo svesni značaja Srbije u regionu, takođe, moramo znati da je i odlaganje njenog pristupanja protivno interesima EU”, rekao je Deli u svom govoru.

On je istakao da je delegacija Fidesa u EP uvek radila na tome da Srbija što pre postane punopravni član EU.

“Zbog amandmana koje je podnela levica, tekstu izveštaja nažalost nedostaje odgovarajuća objektivnost”, naveo je Deli.

Prema njegovim rečima, na primer, dovodi se u pitanje legitimitet prošlogodišnjih izbora i sastav srpskog parlamenta.

“Građani Srbije su se već izjasnili o ovim pitanjima na izborima, istakao je Deli i dodao da je on kritičan prema srpskom zdravstvu i upravljanju epidemijom, dok je u pogledu stope vakcinacije Srbija daleko nadmašila i same države članice koje stoje iza ovih kritika.

“Budući da snažno podržavamo integraciju Srbije u EU, izveštaj o Srbiji je neprihvatljiv za predstavnike Fidesa”, zakljucio je Deli.

Kinga Gal je tokom rasprave istakla da je o izveštajima o kojima se raspravljalo, onaj o Srbiji koja ima desničarsku, konzervativnu vladu bio zapanjujuće kritičan, jednostran glas protiv Srbije i da to ne pomaže procesu proširenja i otežava pregovore. A, Srbija je, kako je istakla, stabilizujući faktor u regionu.

Galova je navela da Srbija jasno teži mirnom rešenju, da je postignut značajan napredak u pogledu odnosa sa susedima i da hrabro brani spoljne granice Evropske unije, štaviše, kako je ocenila, prava nacionalnih manjina su se znatno popravila, a srpska ekonomija ima dobre rezultate uprkos pandemiji.