in

Kovid nije zaustavio globalni rast kapaciteta vetrolektrana

Ukupan kapacitet svih vetroparkova u svetu sada dostiže 744 GW, i dovoljan je za podmirivanje 7,0 procenata globalne potražnje za električnom energijom.

Snažan rast iznenađuje neke posmatrače jer su mnoge zemlje prijavile kašnjenja tokom prošle godine zbog poremećaja u međunarodnom lancu dobavljača i nedostatka raspoložive radne snage.

“Ovaj snažni rast postignut je uprkos pandemiji. Iako se čini da kovid-19 koči razvoj ovog sektora u nekim zemljama, generalno posmatrano nije imao nikakav negativan uticaj, već je izgleda ubrzao prelazak na vetar i druge izvore obnovljive energije”, navodi se u izveštaju, prenosi agencija Anadolija.

U dokumentu se konstatuje da Kina i dalje prednjači u odnosu na druge zemlje, pri čemu je instalirala dodatnih oko 52 GW kapaciteta u roku od jedne godine, što odgovara tržišnom udelu od 56 odsto.

„S novim postrojenjima Kina sada ima kapacitete na vetar od 289 gigavata, što čini 39 procenata ukupnih globalnih kapaciteta“, dodaje se u izveštaju.

SAD, koje su zadržale poziciju broj dva, takođe su zabeležile izvanredno povećanje kapaciteta od skoro 17 GW, koji su dostigli prošle godine ukupno 122 GW.

Komentarišući ove rezultate, generalni sekretar WWEA-e Stefan Gzanger ocenio je da s intenziviranjem napora rastu šanse da svet ispuni ciljeve iz Pariskog klimatskog sporazuma i ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.