in

Leverkuzen: Dve žrtve eksplozije, dalja potraga za nestalima

Pet povređenih nalazi se na intenzivnoj medicinskoj nezi, saopštila je lokalna policija, a prenosi nemačka agencija Dpa.

“Potraga za nestalima je pod velikim pritiskom. Nažalost, jenjava nada da ćemo ih pronaći žive”, navodi se u saopštenju Larsa Fridriha, direktora “Hemparka”, industrijskog parka u kojem se dogodila eksplozija.

Eksplozija, koja se osetila na seizmološkoj stanici udaljenoj 40 kilometara, donela je oblak gustog dima nad Leverkuzenom.

“Duboko smo pogođeni ovom tragičnom nesrećom i smrću jednog zaposlenog. Naše saosećanje ide pre svega rođacima, ali i kolegama koji su radili s njim”, rekao je Fridrih.

Naveo je i da su ovo teški sati, i da se mnogi stanovnici plaše.

Gradonačelnik Leverkuzena Uve Rihrat rekao je da je to “tragičan dan” za grad, dodajući da je osetio udarni talas od eksplozije.

Stanovnici u delovima grada u blizini fabrike pozvani su da zatvore prozore i vrata i da ne jedu proizvode koji rastu u njihovim baštama.

Dečija igrališta su zatvorena jer su vlasti postavile stanice za nadzor vazduha, iako je saopšteno da su izmerene toksične materije ostale u “zelenoj zoni”.

Upozorenja su, takođe, izdata u Dortmundu, udaljenom 60 kilometara, gde su vatrogasne službe saopštile da se “ne mogu isključiti zdravstveni efekti” i pozvale stanovnike da drže zatvorene prozore i vrata.

Precizan uzrok eksplozije – koja se dogodila u postrojenju za odlaganje otpada u Birigu, kojim upravlja kompanija “Kurrenta” – u 9:30 ujutru po lokalnom vremenu, ostao je nejasan, a vlasti nisu uspele da identifikuju bilo kakve hemikalije ispuštene u vazduh.

Trebalo je satima da se vatra ugasi.

Policija Leverkuzena rasporedila je veliki broj policajaca. Zatvorili su obližnji autoput i pozvali stanovnike da ulice ostave slobodne za hitne službe.

Saopšteno je da su lokalni stanovnici uznemireni zbog mogućnosti otrovnih isparenja.