in

Lideri Evropske unije danas o vakcinaciji

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel odlučio je da evropske lidre okupi na video konferenciji.

Evropska komisija je potpisala ugovore s više proizvođača vakcina i naručila količine koje višestruko premašuju potrebe zemalja EU, ali je problem nastao jer proizvođači nisu ispoštovali ugovorene rokove i količine, što se posebno odnosi na kompaniju AstraZeneka, koja će i u prvom i drugom tromesječju isporučiti trostruko manje nego što su njene ugovorne obaveze.

Stoga su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenekino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini skladno udelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

U ublažavanju neravnoteža bi, prema navodima evropskih medija, moglo pomoći ubrzavanja isporuke vakcine Fajzer/Bajontek, nakon najave da će u drugom tromjesečju isporučiti 10 milona doza, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovini godine.

Šest zemalja članica Unije – Austrija, Slovenija, Češka, Letonija, Bugarska i Hrvatska zatražile su korekciju raspodele kako bi se bar delimično popravila neravnoteža u dosadašnjoj isporuci vakcina.

Sastanku lidera EU večeras će se pridružiti i američki predsednik Džozef Bajden kako bi podelio svoja gledišta o budućoj suradnji i obnovi transatlantskog savezništva.