in

Makron podržao odricanje prava na patente za vakcine; Berlin: Uticalo bi na proizvodnju

“Veoma sam za to da se ‘otvori’ intelektualna imovina. Očigledno moramo ovu vakcinu da učinimo globalnim javnim dobrom”, rekao je Makron novinarima, preneo je Rojters.

“Danas je prioritet svakako davanje doza (vakcina). Kratkoročno, to je ono što će nam omogućiti da vakcinišemo ljude. A druga stvar je proizvodnja, u partnerstvu sa najsiromašnijim zemljama”, istakao je on.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je prethodno podršku odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovida-19.

To predstavlja napredak u međunarodnim naporima da se suspenduju patentna pravila dok pandemija besni u Indiji i Južnoj Americi.

Berlin: Odricanje prava na patente uticalo bi na proizvodnju

Američki predlog za odricanje prava na intelektualnu svojinu za vakcine protiv kovid-19 imao bi značajne implikacije na proizvodnju, izjavila je danas portparolka nemačke vlade.

Ona je navela da su glavni faktori kapacitet i standardi kvaliteta, a ne patenti, preneo je Rojters.

Zaštita intelektualne svojine je izvor inovacija i tako mora ostati i u budućnosti, navela je portparolka u saopštenju.

Farmaceutske kompanije kritikuju Bajdena

Farmaceutske kompanije saopštile su da bi podrška američkog predsednika ukidanju patenta na vakcine protiv kovida-19 mogla poremetiti krhki lanac snabdevanja te da bi umesto toga bogate zemlje trebalo velikodušnije da podele vakcine sa zemljama u razvoju.

Džozef Bajden je juče podržao ukidanje patenata na vakcine što je izazvalo negodovanje farmaceutskih kompanija.

Ako Svetska trgovinska organizacija (STO) prihvati taj predlog, pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora pronalazača da istisnu pouzdane dobavljače, saopštila je Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

“Čuo sam da su mnogi proizvođači vakcina govorili da su ‘naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni'”, kazao je za Rojters generalni direktor IFPMA Tomas Kueni.

Upozorio je na mogući haos ukoliko se “neprikladnim firmama” dozvoli da budu uključene.

Kompanije koje su razvile vakcine takođe su kritikovale Bajdena.

“Patenti nisu ograničavajući element za proizvodnju ili snabdevanje našim vakcinama. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i snabdevanje dozama vakcina u kratkom i srednjem roku”, poručio je nemački BioNTech, koji je zajedno s Fajzerom proizveo vakcinu, a planira da dostavi do 3 milijarde doza ove godine.

BioNTech navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zahteva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.