in

Merkel: Vidi se svetlo na kraju tunela

Odluka Merkelove u sredu da odustane od planova za produženo zaključavanje tokom praznika kako bi pokušala da obuzda treći talas kovid-19, dogovorena dva dana ranije tokom razgovora sa guvernerima 16 nemačkih država, izazvala je zabrinutost da je izgubila kontrolu nad krizom, piše Rojters.

U 27-minutnom obraćanju poslanicima, ona je rekla da zna koliko je život mnogim ljudima težak, ali ih je pozvala da razmišljaju pozitivno, tvrdeći da vakcine nude izlaz iz krize.

“Biće potrebno još nekoliko meseci, ali svetlost na kraju tunela je vidljiva. Pobedićemo ovaj virus!” rekla je Merkelova poslanicima u donjem domu parlamenta Bundestaga.

Merkel se obratila Bundestagu uoči samita lidera EU zakazanog za danas, najavljujući da će tada biti razgovora o tome kako osigurati da se više vakcina pravi na evropskom tlu.

“Britanske proizvodne lokacije snabdevaju Britaniju, a Sjedinjene Države ne izvoze, pa se oslanjamo na ono što možemo da napravimo u Evropi,” rekla je kancelarka, prenosi Rojters.

Ona je dodala da moramo da pretpostavimo da nas virus sa svojim mutacijama može okupirati još dugo, tako da se ovo pitanje proteže mnogo dalje u budućnost.

Takođe, mora se raditi više na tome da se ostatak sveta opskrbi vakcinama, jer će u suprotnom nastajati nove mutacije, od kojih bi se neke mogle pokazati otpornim na vakcine, upozorila je Merkel.

Uoči samita EU, bavarski premijer Markus Zeder podržao je pozive za kontrolu izvoza evropskih vakcina.

“Potrebna je zabrana izvoza evropskih vakcina u zemlje koje same proizvode vakcine i ne isporučuju ništa Evropi”, tvitovao je on.