in

Ministri NATO o usaglašavanju za Samit 14. juna

Ministri će razgovarati o zajedničkoj izjavi koja se usaglašava za samit koji će biti održan 14. juna u Briselu, kojim će se potvrditi jedinstvo 30-članog saveza i koji će se usredsrediti na buduće pretnje i izazove, preneo je AP.

“Ovo je ključni trenutak za našu alijansu i našu kolektivnu bezbednost”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči sastanaka.

“U konkurentnijem i nepredvidivijem svetu potrebno nam je transatlantsko jedinstvo”, istakao je on.

Glavni izazov je suočavanje sa, kako navodi američka novinska agencija, sve agresivnijom Rusijom, čiji je ministar odbrane najavio juče da će Rusija uspostaviti 20 novih vojnih jedinica u svom zapadnom sektoru ove godine kako bi se suprotstavila, kako je navela, sve većoj pretnji NATO.

Takođe, će se razgovarati i o usponu Kine i uticaju klimatskih promena – dve ključne stvari za koje je zainteresovana administracija Džoa Bajdena, a i o protivraketnoj odbrani, sajber i hibridnom ratu i upotrebi dezinformacija.

Biće reči i o završetku NATO operacija u Avganistanu.

Bajden se obavezao da će američke trupe povući iz Avganistana do 11. septembra.

Stoltenberg: NATO jedinstven u osudi Belorusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da među NATO saveznicima postoji jasno jedinstvo kada je reč o oštroj osudi prinudnog spuštanja putničkog aviona na aerodrom u Minsku.

Stoltenberg je time odbacio spekulacije da se Turska svojom politikom prema Belorusiji udaljava od solidarnosti prema NATO saveznicima.

“NATO je dogovorio snažnu osudu prinudnog spuštanja aviona koji je leteo iz jedne NATO članice u drugu. Jasno smo pozvali na nezavisnu instragu i oslobađanje uhapšenog novinara i njegove partnerke. Više puta sam ponovio naš poziv za oslobađanje svih političkih zatvorenika u Belorusiji. To je jasna, jaka i jedinstvena poruka svih saveznika”, kaže Stoltenberg.

U medijima su se prošle nedelje pojavile spekulacije da su Turska i njen predsednik Tajip Redžep Erdogan direktno odgovori za ublažavanje rečnika NATO osude Belorusije.

Navodi se da je Turska uložila veto na saopštenje Alijanse kojim se preti suspenzijom NATO saradnje sa Belorusijom.

U diplomatski izvorima ovakav potez Ankare tumači se kao pokušaj očuvanja veza sa Moskvom, kao jednim od najbližih partnera Belorusije, ali i održavanjem ekonomskih odnosa sa Bjelorusijom.