in

Parada za 200. godišnjicu nezavisnosti Grčke, tenkovi, avioni, konjica,…

Prestolonaslednik Velike Britanije princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, kiparski predsednik Nikos Anastasiades, ruski premijer Mihail Mišustin i francuska ministarka odbrane Florans Parli prisustvovali su paradi nakon polaganja venaca u grobnici nepoznatog vojnika ispred parlamenta, preneli su grčki mediji.

Micotakis i princ Čarls potvrdili istorijske veze dve zemlje

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i britanski princ Čarls potvrdili su danas na sastanku istorijske veze između Grčke i Velike Britanije, kao i veze između dva naroda.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila prisustvovali su proslavi 200. godišnjice grčke revolucije, prenela je ANA.

Micotakis je zahvalio princu Čarlsu što je prisustvovao dogadaju i razgovarao sa njim o pitanjima koja uključuju podršku mladima, pandemiji korona virusa i zaštiti životne sredine.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias, ambasadorka Velike Britanije u Grčkoj Kejt Smit i glavni prinčev privatni sekretar Klajv Elderton.

Ove godine, s obzirom na pandemiju korona virusa, javnosti nije bilo dozvoljeno da prisustvuje godišnjoj paradi, preneo je “Katimerini”.

Grčka policija sprečila je održavanje sedam skupova i marševa, većinom nacionalističkih grupa.

Na paradi su učestvovali tenkovi koji su prolazili ispred parlamenta i vojni avioni koji su nadletali Akropolj.

Među letelicama su bili borbeni avioni francuske proizvodnje Rafal, koje je Grčka nabavila kako bi nadogradila svoj vojni program.

Na paradi je učestvovala i konjička jedinica, kao i kopnene, vazduhoplovne i mornaričke trupe, pripadnici policije, vatrogasne službe i obalske straže.

Tu su bili i pripadnici jedinice Evzones, elitne jedinice u uniformama grčkih vojnika koji su se borili protiv Turaka tokom okupacije Grčke od strane Otomanskog carstva i rata za nezavisnost.

Jedinica sada služi kao predsednička garda, 25. mart je jedan od najvažnijih datuma helenizma jer se obeležava godišnjica grčkog rata za nezavisnost.