in

Snežna mećava u Moskvi, 60.000 komunalaca čisti grad

On je dodao da je moguće da će biti oboren rekord za 13. februar po visini snežnog pokrivača u Moskvi, koji iznosi 60 centimetara i postavljen je daleke 1956. godine.

U Moskovskoj oblasti visina snežnih nanosa već je dostigla 71 centimetar.

Zbog snežnih padavina u glavnom gradu Rusije od jutros su gužve u saobraćaju, a najveći zastoji su na nadvožnjacima. 

Jaka mećava obrušila se danas na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čisti ulice i odnose sneg na mesta gde se topi, prečišćava i ubacuje u reke.

Tako moskovske komunalne službe pokušavaju da spreče kolaps koji bi mogao da nastane, jer se očekuje sa će do subote pasti više od 35 centimetara snega, a do ponedeljka bi visina snežnog prekrivača mogla biti veća od pola metra.

Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu, a većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište, prenosi Sputnjik.

Zbog poledice i smanjene vidljivosti, na vozače se apeluje da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.

Ulice su zavejane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj se odvija usporeno i otežano.Za dan palo više od trećine mesečne količine padavina

U Moskvi je zabeležen dnevni rekord u količini padavina, pošto je za 24 sata pala trećina proseka padavina za februar, izjavio je danas meteorolog Mihail Leus.

To je za glavni grad Rusije novi dnevni rekord u količini padavina za 12. februar, a prethodni rekord bio je postavljen davne 1973. godine.

Visina snežnog pokrivača u Moskvi dostigla je 40 centimetara, što je najviše od početka ove zime.

Leus je za RIA Novosti naveo da je za 13. februar rekord u visini snežnog pokrivača u Moskvi 60 centimetara, koliko je bilo snega 1956. godine.

Jaka mećava obrušila se juče na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čiste ulice i odnose sneg.

Korisnici društvenih mreža aktivno komentarišu i objavljuju fotografije, a vremenske (ne)prilike jedni vide kao “apokalipsu”, dok drugi govore o “zimskoj idili” i “zimskim čarolijama”, piše Sputnjik.

Snegu se najviše raduju deca i ljubitelji zimskih sportova, koji planiraju da vikend provedu na skijalištima u okolini Moskve ili u gradskim parkovima.

Radi se bez prekida, ali pošto sneg ne prestaje da pada, teško da postižu.

U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih “topionica”, a takođe i 38 mobilnih “topionica” snega – specijalnih vozila koja tope i prečišćavaju sneg “u hodu”.

Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i “teška mašinerija”.

Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a sneg se izvozi i na specijalne deponije.

Čitave brigade ljudi raščišćavaju sneg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a nakon što snežna stihija prođe radiće se i na čišćenju krovova.

Poslednji put Moskovljani su ovako veliki sneg videli 2018. godine, a ovog puta mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon “Volker”.