in

Stotine policajaca na protestu u Bukureštu zbog smanjenih primanja i loših uslova rada, radnici metroa blokirali vozove

Učesnici protesta okupili su se ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, gde su trubili, duvali u pištaljke i palili dimne bombe u bojama rumunske zastave kako bi izrazili bes zbog dvogodišnjeg zamrzavanja plata, smanjenja penzija i neprihvatljivih uslova rada.

Predsednik policijskog sindikata Evropola Kosmin Andreika rekao je za AP da je u oko 3.000 policijskih stanica toalet izvan zgrade, u dvorištu i da nemaju tekuću vodu.

Smanjenja primanja deo su širih budžetskih smanjenja koje sprovodi koaliciona vlada pod vođstvom premijera Florina Kicua iz Nacionalno-liberalne stranke.

Pre nekoliko dana, sindikat Evropola objavio je na internetu fotografiju, na kojoj se vidi gomila ostataka maltera, koji je otpao s plafona policijske stanice u severnom gradu Botošaniju.

Demonstracije, koje su organizovala dva odvojena policijska sindikata, održane su na Dan rumunske policije, koja je ove godine obeležava 199 godina od formiranja.

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije nije odgovorio na zahteve za komentar o tvrdnjama policijskog sindikata.

Radnici metroa blokirali vozove

Radnici podzemne železnice u Bukureštu danas su prekinuli rad metroa kada su protestujući zauzeli koloseke u centru grada i blokirali vozove.

Članovi sindikata organizovali su protest zbog sukoba sa upravom kompanije metroa Metrorek, koja je juče saopštila da će zatvoriti podzemne komercijalne prostore uz objašnjenje da predstavljaju opasnost od požara, navodi Rojters.

Većinom prostora upravljaju članovi sindikata metroa.

“Iako su sindikalisti nagovestili da imaju spisak zahteva, ponovljeni pozivi za sastanak sa rukovodstvom kompanije tokom noći bili su potpuno ignorisani”, navodi se u saopštenju Metroreka.

Bukurešt ima oko 2,5 miliona stanovnika, ali se veruje da su ti podaci zastareli i ne uzimaju u obzir putnike iz obližnjih gradova i sela.