in

SZO preispituje studiju o prvom slučaju korone u Italiji

Virus kovid-19 je prvi put identifikovan u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019. godine, dok je prvi italijanski pacijent oboleo od kovida- identifikovan 21. februara prošle godine u malom gradu u blizini Milana, podseća Rojters.

Međutim, jedna studija objavljena prošle godine sugeriše da su antitela na taj virus otkrivena u Italiji još 2019. godine.

“SZO nas je pitala da li možemo da delimo biološki materijal i ako bismo mogli da ponovimo testiranje u nezavisnoj laboratoriji. Prihvatili smo”, izjavio je Đovani Apolone, naučni direktor milanskog Instituta za lečenje raka.

Dodao je da je SZO u kontaktu sa istraživačima koji su objavili originalni rad i da je uspostavljena saradnja sa partnerskim laboratorijama radi daljih ispitivanja.

Portparol SZO je rekao da ta agencija UN-a nije upoznata sa time da istraživači planiraju da objave naknadni izveštaj “u bliskoj budućnosti”.

On je dodao da je SZO kontaktirala sve istraživače koji su objavili ili pružili informacije o uzorcima prikupljenim u 2019. godini, za koje je rečeno da su bili pozitivni na testiranju na SARS-CoV-2.

“Nijedna od do sada objavljenih studija nikada nije dovela u pitanje geografsko poreklo. Sve je veća sumnja da je virus, verovatno manje snage u poređenju sa kasnijim mesecima, kružio Kinom mnogo pre prijavljenih slučajeva”, rekao je Apolone za Rojters.