in

Ko će sigurno igrati na EP, a u koju grupu ide Srbija ako plasman obezbedi kroz baraž

Posle kvalifikacionih utakmica koje su odigrane u utorak uveče saznali smo još jednog sigurnog učesnika Evropskog prvenstva koje će se održati 2020. godine. Posle remija sa Švedskom (1:1), svoju kartu je čekirala i Španija, koja je tako postala šesta ekipa koja je siguran.

Pre “crvene furije”, plasman na završni turnir su obezbedile selekcije Italije, Belgije, Poljske, Ukrajine i Rusije. Sve su to selekcije koje su obezbedile prve pozicije u svojim grupama.

Na kontinentalnom šampionatu će učestvovati ukupno 24 selekcije, a turnir će po prvi put biti održan u 12 različitih zemalja. Mečevi će biti igrani u Rimu, Bakuu (grupa A), Kopenhagenu, Sankt Peterburgu (grupa B), Amsterdamu, Bukureštu (grupa C), Londonu, Glazgovu (grupa D), Bilbau, Dablinu (grupa E), Budimpešti i Minhenu (grupa F).

To je uzrokovalo da već sada znamo da će Italija igrati u grupi A, Rusija u grupi B, a Španija u grupi E. Takođe, poznato je i da će reprezentacija Srbije, ukoliko se plasira na Evropsko prvenstvo kroz baraž koji je izborila u Ligi nacija, učestvovati u grupi D.

Razlog takvog raspleta je taj što je Škotska već sigurna u baražu, pošto više nema matematičke šanse za direktan plasman kroz kvalifikacije. Zato je automatski čitava ta grana baraža “upala” u grupu D, kako bi najbolji od četiri tima igrao mečeve u Glazgovu. Naravno, sve ovo neće važiti za “orlove” ukoliko u preostala dva kola kvalifikacija naprave iznenađenje i prestignu Portugaliju na tabeli.

Koliko je UEFA zakomplikovala situaciju sa ovih 12 domaćina najbolje pokazuje to da ćemo poslednje četiri reprezentacije koje učestvuju znati posle žreba, koji će biti održan 30. novembra u Bukureštu. Baraž je na programu 26. marta (polufinalni mečevi) i 31. marta (finalni) sledeće godine.

Evropsko prvenstvo je na programu od 12. juna do 12. jula 2020. godine.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments