in

Grubješić: Guraću Srbiju u EU sa bilo kog mesta

BEOGRAD –

Saradnica Centra za spoljnu politiku izjavila Suzana Grubješić izjavila je, povodom spekulacija da bi u novoj vladi mogla da bude ministarka za evropske integracije, da će nastaviti predano da radi na ubrzanju evropskog puta Srbije sa bilo kog mesta, jer duboko veruje da Srbija pripada zajednici evropskih naroda.

Grubješić, koja je bila poslanica u Narodnoj Skupštini i potpredsednica vlade za evrointegracije, rekla je to za današnje Večernje novosti.

Ona je rekla da veruje da do kraja nemačkog predsedavanja savetom EU postoji šansa da Srbija napravi makar jedan korak dalje.

“Uz ovakav tempo otvaranja poglavlja, ulazak u EU 2025. godine je teško izvodljiv. Nova metodologija proširenja može da ubrza čitav proces, ali ona nikada nije ni bila problem, već je to bio nedostatak jasne političke volje”, rekla je Grubješić.

Upitana da kaže kakav izveštaj o napretku Srbije ka EU očekuje, ona kaže da bi taj izveštaj trebalo da bude izbalansiran i realan, jer se na osnovu nega donosi odluka o otvaranju novih poglavlja.

“Ključne oblasti od kojih zavisi napredak u pregovorima su dijalog sa Prištinom i vladavina prava, odnosno reforme koje obezbeđuju nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekla je Grubješić.