in

Hoti: ZSO je zatvorena tema; Đurić: Bez ZSO nema napretka

Kako je ocenio, proces dijaloga svakako neće biti zaustavljen zbog krivice Kosova.

“Zajednica je gotova tema, zaključena 2013. godine, ali dijalog neće zastati zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost”, rekao je Hoti, prenosi prištinski Ljajmi.

Govoreći o nacrtu Zakona o ekonomskom oporavku koji već pet puta nije usvojen u kosovskoj skupštini, on je rekao da to ništa ne znači i da nisu svi poslanici vladajuće koalicije bili u skupštini jer su neki bili na putu, drugi iz drugih razloga.

“Na sledećem zasedanju verujem da će se glasati”, rekao je Hoti.

Đurić: Bez ZSO nema napretka

Zajednica srpskih opština je obaveza Prištine i dok god ona ne bude formirana sa svim dogovorenim nadležnostima, nemoguće mi je da zamislim bilo kakav suštinski napredak u dijalogu, poručio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je konstatovao da “bezobrazluk Avdulaha Hotija nema granica”, jer sada se već svakodnevno ruga i Evropskoj uniji i Beogradu navodeći da je za njega tema Zajednice srpskih opština zatvorena.

Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od posrednika u dijalogu, predočio je Đurić u pisanoj izjavi.

Mi nećemo propustiti priliku da razgovaramo o bilo kojoj temi, ali pitanje je kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč, ni potpis, naglasio je Đurić.

Đurić tvrdi da Hoti nije tako osion u Briselu, “gde je najčešće prestrašen i manji od makovog zrna”, ali da njegove provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije.

Hoti razgovarao sa Lajčakom o dijalogu

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, poručivši da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu “koji će dovesti do uzajamnog priznavanja”.

“Upravo sam vodio suštinsku i plodnu diskusiju sa Lajčakom, kome sam zahvalio na zalaganju u dijalogu. Kosovo ostaje posvećeno procesu dijaloga koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom koji će dovesti do uzajamnog priznavanja”, napisao je Hoti u objavi na Tviteru.

Lajčak je ranije izjavio da je za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa potrebno određeno vreme, jer treba da reguliše sva otvorena pitanja i da ima jasne odredbe o načinu sprovođenja i nadgledanja, ali da se pre može govoriti da su u pitanju meseci nego godine, podseća Kosovo onljan.

U intervjuu za oktobarski broj magazina CorD-a, Lajčak je rekao da su “crvene linije” u dijalogu da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mora biti u skladu s međunarodnim pravom, prihvatljiv za države članice EU, mora da doprinosi regionalnoj stabilnosti i “jednom za svagda da reši sva nerešena pitanja i da doprinese evropskom putu Srbije i Kosova”.

Lajčak: Dobar razgovor sa Hotijem

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ocenio je večeras kao dobar razgovor koji je imao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

“Dobar razgovor sa premijrom Avdulahom Hotijem u kojem smo razmenili mišljenja o trenutnom stanju dijaloga uz posredovanje EU”, napisao je Lajčak na Tviteru.