in

Obradović i trojica članova Dveri negiraju da su izvršili nasilje nad Lončarem i Rističevićem

Suđenje Obradoviću i trojici je počelo danas iz trećeg pokušaja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Prethodno je dva puta odlagano zbog izostanaka advokata ili optuženih, a danas je počelo kratkim izjašnjenjem optuženih o krivici, koju su svi negirali, a nastavljeno je uvodnim izlaganjem tužilaštva i branilaca optuženih.

Detaljne odbrane izložiće na sledećem suđenju 29. marta.

U uvodnoj reči tužilaštvo je predložilo ispitivanje oštećenih Rističevića i Lončara, svedoka i izvođenje drugih dokaza, kao i da se optuženi proglase krivim i osude po zakonu.

Sa druge strane svi advokati optuženih su osporili činjenični opis radnji u optužnom predlogu tužilaštva, kao i pravnu kvalifikaciju krivičnog dela.

Smatraju da nema govora da su okrivljeni izvršili krivično delo nasilničko ponašanje za koje se terete i koje se goni po službenoj dužnosti, već da su oštećeni ukoliko se osećaju uvređeno, lakše povređeno…mogli da podnesu privatnu krivičnu tužbu.

Branioci optuženih su kritikovali nalaz i mišljenje veštaka sudske medicine Zorana Stankovića što je napisano na latinici, a kojim je utvrdio da je Rističević prilikom događaja ispred skupštine zadobio laku telesnu povredu.

Tražili su njegovo neposredno saslušanje u sudu, a najavili su da će angažovati stručnog savetnika odbrane za medicinu povodom utvrđivanja načina zadobijanja lake telesne povrede kod Rističevića.

Odbrana je, pored ostalog predložila i saslušanje nekoliko svojih svedoka, očevidaca događaja.

O svim dokaznim predlozima, sud će odluku doneti naknadno.

Optužnim predlogom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Obradović i ostali se terete za krivično delo nasilničko ponašanje prema Lončaru i Rističeviću ispred Narodne skupštine u maju prošle godine.