in

Pjeter Šalja prebačen u Hag

HAG –

Pjeter Šalja, bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova, poznatiji kao „komandant Vuk“, kojeg su belgijske vlasti uhapsile 16. marta, sproveden je danas u Holandiju u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu, potvrđeno je kasno večeras iz ovog suda u Hagu, javlja Košev.

Sudija za prethodni postupak, Nikola Giju, potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna.

Ona je za sada dostupna javnosti u redigovanom formatu, iz razloga bezbednosti, a po nalogu sudije za prethodni postupak.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Iz Specijalizovanih veća navode da će informacije o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Šalje na sednici pred sudijom za prethodni postupak biće objavljene uskoro.

Prvo pristupanje biće na javnoj sednici i moći će da se prati preko internet stranice suda.