in

Utajili 167 miliona dinara poreza, pa uhapšeni |

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Odeljenja za suzbijanje korupcije MUP-a Srbije, uhapšen je vlasnik zanatske radnje iz Subotice i još sedam osoba zbog sumnje da su izvršili poresku utaju u iznosu od 167 miliona dinara, kao i krivično delo pranja novca, saopšteno je danas.

Navodi se da je od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2019. godine, osumnjičeni stavljao u promet razne proizvode od plastike, kao i sirovinu za proizvodnju plastike bez dokaza o poreklu.

– Potom je kupcima ispostavljao račune na osnovu kojih su vršili plaćanja, a zatim je svom knjigovodstvu dostavljao lažne izlazne račune o prodatoj robi i lažne izvode poslovne banke u kojima je vrednost robe višestruko umanjivao. Razliku do iznosa koji su kupci uplaćivali je neosnovano prenosio na privatne račune ostalih prijavljenih fizičkih lica, dok je u poslovnoj dokumentaciji umanjio prihod za oporezivanje u ukupnom iznosu od 412.203.988,16 dinara – stoji u saopštenju.

Navodi se da je na taj način izbegao obračun i plaćanje PDV-a u iznosu od 61.963.897,94 dinara, poreza na prihod od samostalne delatnosti sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 44.053.863,80 dinara, kao i godišnjeg poreza na dohodak gradjana u iznosu od 60.710.372,42 dinara.

Dodaje se da je krivično delo pranje novca izvršeno falsifikovanjem poslovne dokumentacije u nameri da se novac stečen izvršenjem krivičnog dela poreske utaje stavi u legalne tokove.

Protiv osumnjičenih je podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, a odgovornom licu je određena mera zadržavanja do 48 časova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0