in

VELIKA SRAMOTA U POŽAREVCU! Preko Crvenog krsta se bogatili, naneli MILIONSKU štetu gradu!

Ilustracija, Foto: MUP SRBIJE

Po nalogu Posebnog odeljenja za sprečavanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, policija je uhapsila odgovorno lice i jednu zaposlenu u Crvenom krstu Požarevac S.O. (48) i S.D. (54), kao i predstavnika jedne klanice iz Petrovca na Mlavi B.F. (62) zbog sumnje da su zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama.

Sumnja se da je S.O. u dogovoru sa B. F., omogućio da ova firma dobije javne nabavke za dobra tokom 2018, 2019. i 2020. godine kao najpovoljniji ponuđač, a pri tom je, kako navodi policija, zahtevao i isporuku dobara koja nisu predviđena ugovorom, dok je ugovorena roba naplaćivana po skupljoj ceni od dogovorene.

B. F. se tereti da je falsifikovao službene isprave kojima je vršio naplatu isporučenih dobara, čime je naneta šteta budžetu grada Požarevca u ukupnom iznosu od 6.095.714 dinara.

Sumnja se i da su S. O. i S. D. od početka 2018. do kraja 2020. godine, deo usluga Crvenog krsta vodili bez evidentiranja kroz poslovnu dokumentaciju i prisvajali novčane prihode ostvarene na taj način.

Oni se terete da su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.549.156 dinara, suprotno odredbama Statuta Crvenog krsta Požarevac kao humanitarne, nezavisne, neprofitne i dobrovoljne organizacije, čija su imovina i sredstva kojima raspolaže isključivo u funkciji ostvarivanja njegovih programskih ciljeva i zadataka.

S. O. se tereti za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, B. F. za zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom i falsifikovanje isprave, a S. D. za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

(Espreso/Tanjug)