in

Izložba “Aplauz u 8” Nikole Radosavljevića

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu Novog Sada, Evropske prestonice kulture 2021 i “Kaleidoskopa kulture” i otvorena je do 31. oktobra.

Uveliko poznat široj publici kao mladi grafičar koji je tokom svojeg formalnog školovanja sticao prestižne nagrade i priznanja u oblasti ručne štampe u mediju grafike i knjige umetnika, Nikola Radosavljević svojom produkcijom dokazuje neosporno razumevanje različitih umetničkih disciplina koje vešto primenjuje, a koje uveliko prevazilaze mogućnosti grafičkih medija.

Analitičnim pristupom kojim razlaže sociološke fenomene karakteristične za nacionalne odrednice koje ga definišu, Radosavljević propituje složene mreže odnosa na relaciji kolektiv-pojedinac, svodeći ih na primarne ljudske skupine, najčešće porodicu. Taj entitet formativni je deo svakog pojedinca, a tokom kriznih perioda devedesetih koje autor često koristi kao bazični kontekst svoje umetničke prakse, on retrospekcijski pristupa ličnom iskustvu. Zavijeni u vojnički print, radovi izvedeni u mediju crteža, grafike, i objekata, u prostoru formiraju ambijentalnu instalaciju koja nameće stroge razlike mehanizama samoodbrane i napada. Šablonske strategije vaspitanja i artikulacije od najranijeg perioda detinjstva, a praćene uniformnim izjavama motivacionog karaktera, upućuju na pristup kojim je autor bio izložen, a koji njegova generacija takođe prepoznaje. Posmatrajući prezentacione odluke, uviđamo repeticiju kao dominantu ne samo u definisanju položaja reprodukovanog motiva, već i odabira materijala kojima su oni izvedeni (sunđeri, reciklirani tekstil). Naglašena diferencijacija ogleda se i u odabiru motiva koji asociraju na univerzalne vrednosti i stanja, te nasuprot oštrim kopljima i hladnim noževima, autor bira mekane krevete i dečiju vrtešku.

“Aplauz u 8” sumira Nikolinu recentniju produkciju nastalu za prostor Centralne galerije Šok zadruge i Šok Koridora. U odnosu na opisanu instalaciju u galeriji, u javnom prostoru izlaže “Pismo nepoznatom vojniku”, šest digitalnih printova koji kreiraju narativ grafičkog ambijenta. Naslov izložbe upućuje na kontinuiranu podršku medicinskim radnicima tokom kolektivnog boravka u karantinu, a ujedno postavlja pitanje da li je taj aplauz mehanizam odbrane koji smo doživljavali kao naše glasovno sredstvo ili nam je on kao ideja nametnut kako bi se realnih mehanizama samoodbrane oslobodili?, zapisao je o izložbi urednik likovnog programa “Šok zadruge” Nemanja Milenković.