in

Izložba radova najstarijih Subotičana “Izolacija – inspiracija”

Ana Mukić, članica Gerontološkog kluba Bajnat u Subotici, jedna je od brojnih Subotičanki i Subotičana, čiji radovi su izloženi u okviru izložbe “Izolacija – inspiracija”. Kako kaže, ona sama, ali i svi drugi autori su želeli da na ovaj način razbiju monotoniju u toku trajanja izolacije.

“Meni je jako drago da je ovo uspelo da se organizuje, da se izloži i da se vidi kolko smo bili kreativni u ovo vreme kada je bilo teško stvarno nam svima”, dodaje Ana Mukić.

ana, mukic

Direktor Gerontološkog centra Subotica, Nenad Ivanišević je povodom Međunarodnog dana starih još jednom podsetio na važnost brige o starijim ljudima.

“Korisnici Greontološkog centra i to sa ponosom ističem i podsećam na današnji dan, su živi ljudi, su kompletne ličnosti, su osobe koje imaju porodice, su osobe o kojima mi brinemo i to su osobe koje vole sve ljude oko nas”, ističe Ivanišević.

Subotica je jedan od onih gradova u Srbiji u kojima je život penzionera organizovan na veoma visokom nivou.

“Grad Subotica će svake godine kroz budžet podržavati aktivnosti, posebno u Gerontološkom centru, kroz otvorenu zaštitu, pomoć u kući, negu u kući, ali i rad gerontoloških klubova, i naravno podržavamo svake godine besplatan prevoz za naše najstarije sugrađane”, navodi Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite

Izložbu “Izolacija – inspiracija”, otvorila je Suzana Paunovic, direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koja je tom prilikom podsetila na istraživanje Ujedinjenih nacija koje govori o tome da će 2050.godine u svetu biti duplo više starijih od 60 godina nego danas.

“To nekako svima nama govori, koliko je briga o starijima, pravovremeni odgovor na sve njihove potrebe važan, i koliko je važno da već sada idemo u susret onom što nas, kao što sam rekla, te 2050.godine očekuje” – kaže direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

U Srbiji je proteklih godina urađeno mnogo da se problemi sa kojima se suočavaju stariji građani svedu na najmanju moguću meru, ali i na taom polju ima još mnogo prostora za napredak, zaključila je Suzana Paunović.