in

Janković: Nema uslova za masovne sportske događaje, žarište se napravi za čas

Janković na TV Pink rekao da za sada ne očekuje neke drastične restriktivne mere, ali da situacija mora da se prati.

“Sve zavisi od nas. Predviđanje je samo predviđanje. Ako rigoroznije sprovodimo mere, porast zaraženih će biti mali, ako budemo odustali od mera obolevanje će biti veće”, rekao je Janković.

Trenutno je, kaže, u Srbiji epidemiološka situacija povoljna, ali da ne bismo smeli da se uljuljkamo.

“Situacija je relativno povoljna sada, ali potencijalno može da se pogorša i zato mere moraju da se sprovode. Možemo da učinimo nešto da ne dođemo do najgoreg scenarija”, rekao je Janković.

Naveo je da je trenutno polovina novozaraženih otkrivena u Beogradu, ali da potencijal za širenje korona virusa postoji svuda u Srbiji.

“Svuda može da bude žarište. Za sada žarišta nemamo, ali žarište se napravi za čas”, rekao je Janković.

On je naveo da je primećeno da antitela mogu da nestanu i kod osoba koje su prelažale kovid-19 i apelovao na one koji preležali tu bolest da se i dalje štite jer, kaže, nije poznato koliko će njihova zaštita trajati.

“Ovaj virus zaista može da zarazi svakakoga, ne štedi nikoga od predsednika super sile do bilo kog od nas. Niko ne treba da misli da je zaštićen”, rekao je Janković.

Naveo je da u Srbiji postoje uslovi za lečenje krvnom plazmom i da su se dobrovoljni davaoci masovno odazvali.

Kaže da rizične grupe, kao što su stariji, hronicnci bolesnici i trudnice, treba da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

“Kao i kod korone, i kod gripa postoji element nepredvidivosti. Ne znamo unapred kakvu će kiliničku sliku proizvesti”, kazao je Janković.