in

Kirgistan: Centralna izborna komisija poništila izbore; Demonstranti upali u parlament, oslobodili Atambajeva

“Zbog brojnih nepravilnosti tokom glasanja i u predizbornom periodu, na sastanku članova Centralne izborne komisije doneta je odluka da se parlamentarni izbori proglase nevažećim”, navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.
Pristalice nekoliko partija koje prema preliminarnim rezultatima izbora nisu osvojile nijedno mesto u parlamentu, okupile su se sinoć na centralnom trgu u prestonici Biškeku, ocenjujući da je glasanje lažirano.

Demonstranti su posle višečasovnih okršaja sa policijom upali u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Kirgistanski opozicioni političar i bivši visoki bezbednosni zbaničnik Kursan Asanov proglasio se za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova, a opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sedište gradonačelnika Biškeka i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada.

Portparol je naveo da je policiji naređeno da osigura bezbednost građana i spreči sukobe i krađe među demonstrantima.

Dodao je da se dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Kaškar Janušalijev nije pojavio na poslu, prenosi Rojters.
Agencija ocenjuje da je to znak da predsednik Sornobaj Jenbekov gubi kontrolu nad državom.

Agencije javljaju da je u zgradi parlamenta, poznatoj kao “bela kuća”, u kojoj je smeštena i predsednička administracija, izbio požar koji je ubrzo ugašen.

Tas s prenosi saopštenje Ministarstva zdravlja prema kojem je u sukobima sa policijom koji su prethodili upadu u parlament povređeno 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano.

Policija je upotrebila suzavac i šok bombe da rastera nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili u centralnom Biškeku, a kako je preneo Rojters, u sukobu dve strane povređen je i jedan od lidera opozicije, Janar Akajev.

Policija je kasno sinoć uspela da rastera proteste, ali su se demonstranti vratili nekoliko sati kasnije i upali u zgradu parlamenta, a zatim i u sedište Komitata nacionalne bezbednosti i oslobodili bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva koji je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, nakon sukoba sa naslednikom Soronbajem Jenbekovim.

Atambajev, koji je bio predsednik od 2011. do 2017. godine, uhapšen je u avgustu prošle godine.

Optužen je za korišćenje sile protiv proipadnika policije, organizovanje masovnih protesta, ubistvo i pokušaj ubistva, uzimanje talaca i druge zločine, uključujući korupciju.

Učesnici protesta oslobodili su iz kaznene kolonije u selu Moldovanovka i bivšeg premijera Sapara Isakova koji je predvodio vladu 2917. i 2018. godine.

Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sedište gradonačelnika Biškeka i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada, prenosi Rojters.

Prema izveštajima lokalnih medija, guverneri nekoliko provincija podneli su ostavke.

Pristalice nekoliko partija koje prema preliminarnim rezultatima izbora nisu osvojile nijedno mesto u parlamentu, okupile su se sinoć na centralnom trgu u prestonici Biškeku, ocenjujući da je glasanje lažirano.

Na izborima u nedelju, stranka Birimdik (jedinstvo), koju predvode pristalice predsednika Soronbaj Ženbekova, osvojila je 24,45 odsto glasova, prema nezvaničnim rezultatima koje je objavila izborna komisija.

Odmah iza nje je stranka Mekenim Kirgistan (Domovina) sa 23,95 odsto glasova, na čijoj listi su bivši članovi koalicije i bivši poslanici opozicije.

Riskeldi Mombekov, opozicioni kandidat na predsedničkim izborima iz stranke Ata Mekan, rekao je da je predsednik obećao poštene izbore, ali nije održao reč.

Zatražio je od izborne komisije da poništi izbore u roku od 24 sata.

U zemlji od 6,5 miliona ljudi često dolazi do političke nestabilnosti. U poslednjih 15 godina dva predsednika su svrgnuta u neredima, a treći je u zatvoru nakon razlaza sa naslednikom.

Kirgistan: Predsednik pozvao opoziciju da zaustavi proteste

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov pozvao je opoziciju da zaustavi proteste i rekao da je snagama bezbednosti naredio da ne upotrebljavaju vatreno oružje.

Kako Rojters prenosi, Ženbekov je potvrdio svoju spremnost da poništi rezultate spornih parlamentarnih izbora.

Kirgistanski predsednik Soronbaj Ženbekov je u saopštenju naveo da akcije demonstranata, koji su zauzeli zgradu vlade i sedišta bezbednosnih snaga, predstavljaju pokušaj preuzimanja vlasti na ilegalan način od strane nekih političkih sila.

Demonstranti osporavaju rezultate parlamentarnih izbora u Kirgistanu, a kojima dominiraju sve stranke bliske predsedniku.