in

Konzulat Republike Albanije u Bujanovcu

“Čekamo pozitivan odgovor kako bismo prvi put otvorili Generalni konzulat Albanije u Bujanovcu”, rekao je Cakaj za Vizion plus.

Podsetio je da su u petak vlade Albanije i Kosova potpisale sporazum o osnivanju zajedničkog “Fonda za Preševsku dolinu” i da tehnička grupa za njegovo sprovođenje treba da odredi velčinu fonda i postupak za raspodelu sredstava.

Cakaj je rekao da je “Preševska dolina najnerazvijeniji region u Srbiji, s albanskom većinom” i dodao da “intervencija Albanije i Kosova da ga finansijski podrže nije samo nacionalni zadatak, već i nužna politička akcija”.

“Odluka o stvaranju fonda dolazi nakon vrlo intenzivnog rada koji smo obavili kako bismo učvrstili odnos s Albancima iz Prečevske doline, polazeći od preuzimanja odgovornosti za finansiranje Albanskog nacionalnog veća, sporazuma za 25 udžbenika i odluke dve vlade o besplatnom doniranju svih udžbenika na albanskom jeziku za albanske studente Prečevske doline”, naveo je on.

Cakaj je rekao da glavne potrebe Albanaca iz Preševske doline neće odrediti Albanija, ni Kosovo, već da će da se održi  savetovanje s lokalnim vlastima Preševa i Bujanovca i s albanskim predstavnicima u Medveđi.

Ministar je rekao da će taj “međuvladin fond” biti trajan i da usklađivaće se s potrebama, usredsređen na projekte obrazovanja i “jačanja nacionalnog identiteta”, prenosi Kosovo Onlajn.