in

NBA liga i FIBA pokreću novo klupsko takmičenje

Dobro je poznat redosled po jačini klupskih takmičenja u košarci. Prvo ide NBA liga, pa Evroliga, Evrokup, a posle toga nacionalna prvenstva. Sada ćemo ipak dobiti još jedno takmičenje, koje bi vremenom moglo da stane u rang pomenutih i malo poremeti raspored.


Kvota u MaxBetu na trijumf Vijetnama protiv Malezije je 1.65.


NBA i FIBA su zajedničkim snagama rešili da osnuju još jedno međunarodno takmičenje, koje će biti pokrenuto od 2020. godine. Ono će biti održavano u Africi i nosiće naziv Košarkaška liga Afrike.

To bi trebalo da bude pandan Evrolige u Evropi. Jedina razlika je što neće biti potpuno privatna liga, već iza njega stoji FIBA. Ono što Košarkašku ligu Afrike izdvaja je učešće NBA lige, pošto će ovo biti prvi projekat te organizacije van Severne Amerike.

U KLA će učestvovati 12 klubova, podeljenih u dve konferencije. Svi učesnici će biti određeni kroz kvalifikacije, u kojima će učestvovati 36 klubova.

One će biti podeljene u dva dela, a prvi će biti odigran od 15. oktobra do 3. novembra. Prvo će 34 kluba biti podeljeno u šest grupa, a dalje će proći po dva tima.

Još četiri ekipe koje će biti naknadno pozvane će biti priključene ovih 12, kako bi formirali “Elitnih 16”, odnosno drugu fazu kvalifikacija. Šest najboljih timova iz ove grupe će biti priključeno prvacima Angole, Egipta, Maroka, Nigerije, Senegala i Tunisa u KLA.

Bilo bi fenomenalno kada bi ovakav sistem takmičenja postojao i u Evropi, umesto “zatvorene” Evrolige, turnira za najbogatije i najmoćnije timove na Starom kontinentu. Nažalost, male su šanse da ćemo u skorije vreme u Evropi dobiti neki turnir u kojem će svi imati ravnopravne šanse da se takmiče i bore za trofej sa najvećima.

KVALIFIKACIJE ZA KOŠARKAŠKU LIGU AFRIKE
Grupa A (Bamako): Petrolijer (Alžir), Alnaser (Libija), Polis (Mali) Sejdu Legasi Atletik (Gvineja)
Grupa B (Domaćin će biti naknadno odabran): Adiđan (Obala Slonovače), ASPAK (Benin), Brejvs of Kasms (Gana), Nigelek (Niger), NPA (Liberija)
Grupa C (Libervil): FAP (Kamerun): Les Abiljes (Centralna Afrika), Manga (Gabon), Virgen Marija de Afrika (Ekvatorijalna Gvineja), Mazambe (DR Kongo)
Grupa D (Dar es Salam): Patriots (Ruanda), Havasa (Etiopija), Sili Oilers (Uganda), JKT (Tanzanija), Brejv Harts (Malavi), Dinamo BBC (Burundi)
Grupa E (Domaćin će biti naknadno odabran): Feroviario de Maputo (Mozambik), Žozi Nagets (Južna Afrika), Merseneris (Zimbabve), Unza Pejsers (Zambija), Dolfins (Bocvana), Lions (Namibija)
Grupa F (Antananarivo): KPA (Kenija), Kobra (Južni Sudan), Žendarmi (Madagaskar), BVH (Mauricijus), kao i predstavnici Komora i Sejšelija koji će biti naknadno saopšteni

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments