in

Krivokapić: Sa manjinskim partijama kad budem mandatar

Krivokapić je u izjavi za podgorički Dan najavio posetu reisu i nadbiskupu, jer, kako kaže, kao pravoslavac poštuje i druge vere.

“To mi je veoma važno. Što se tiče razgovora sa političkim predstavnicima, ti razgovori već traju na nekom nivou i dinamikom koja je definisana, i nadam se da će oni što pre dati rezultate. Svi znamo da ima pojedinaca koji smatraju da ne treba da razgovaramo pre nego što i zvanično postanem mandatar, i ja to poštujem”, rekao je Krivokapić.

Što se tiče razgovora sa manjinskim partijama, on bi, kaže, želeo da u suštini imaju principe i način kako će doći do preraspodele.

“Jer ove tri koalicije imaju obavezu da nacionalne partije uključe u sve to, ali da vidimo prvo te startne pozicije koje ćemo ispoštovati, a da se, naravno, uvaži i sve što je moguće u delu poštovanja zahteva nacionalnih manjina, odnosno stranaka koje ih zastupaju”, kazao je Krivokapić.

Juče je razgovarao sa funkcionerom Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem, predsednikom Prave Crne Gore Markom Milačićem i predsednikom Radničke partije Maksimom Vučinićem.

Sa njima je, kako je saopštio, jednoglasno usaglašeno da čim pri treba formirati vladu, odnosno da nema mnogo čekanja kad se već za to stvore i formalne prilike.

Usaglasili su, kaže, da vizija nove vlade mora da bude otklon od postojeće, borba protiv korupcije i kriminala, poštovanje vladavine prava i sve ono što u suštini predstavlja elemente sporazuma koji je potpisan nakon izbora.

Rok koji predsednik države Milo Đukanović Krivokapiću da mandat za sastav nove vlade je 23. oktobar, odnosno 30 dana od konstitutivne sednice parlamenta.

Medojević: Kontrola bezbednosnih službi profesionalcima

Predsednik Pokreta za promene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je da će taj savez u novoj vladi tražiti da kontrolu nad radom bezbednosnih službi preuzmu dokazani profesionalci.

Demokratski front, kaže Medojević, poziva sve poštene profesionalce u policiji i ANB, kao i bivše pripadnike koji su “zbog neslaganja sa korupcijom, partijskim angažmanom, kriminalom, nepotizmom, negativnom selekcijom” napustili službu da se pridruže promenama.

Vreme je ističe da se posle 30 godina odvoji “žito od kukolja” i da policija i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) postanu državne, a ne “partijske ili privatne i kriminalne kao što su to sada”.

“Izostanak fer i slobodnih izbora i posttotaliranih reformi koje je trebalo da rezultiraju razdvajanjem države od partija na vlasti i nove ustavne konfiguracije zasnovane na civilizacijskim vrednostima demokratije i višestranačkog političkog sistema, dovela je Crnu Goru u status privatne mafijaške države u kojoj zakoni ne važe za sve njene građane”, rekao je Medojević za podgorički portal CdM.

Odbijanje režima da, kako navodi, do dan danas, sprovedu ove fundamentalnu i nezaobilaznu fazu tranzicije iz totalitarizma i jednopartijskog sistema u višepartijski sistem i parlamentarnu demokratiju, dovelo je do “jačeg srastanja države sa DPS, gde se korupcija i kohabitacija sa mafijom pojavila kao čvršće vezivno tkivo, nego komunistička ideologija u prethodnom sistemu”.

Prema njegovim rečima, dugogodišnja zloupotreba u političke svrhe službi bezbednosti je najbolji pokazatelj da je Crna Gora još uvek “pretpolitičko društvo i da nije demokratska država sa Ustavnim garancijama ljudskih prava i sloboda”, gde se vlast konstituiše na bazi slobodno izražene volje građana na fer i demokratskim izborima.