in

Kvantaška pijaca u Subotici odoleva svim izazovima

Ako želite bakin ili mamin ukus zimnice, pored recepta koji se prenosi s kolena na koleno i nekoliko zajedničkih kampanja pripreme gde se stiču finese koje taj ukus znače, potrebne su i originalne sirovine – voće i povrće iz komšiluka. A Subotičani takve namirnice pronalaze na kvantašu.

“Jako sam zadovoljna sa ponudom i jako su ljubazni prodavci”- kaže jedna od domaćica koja se snabdeva na pijaci.

“Tu je roba sveža i dolaze prodavci iz okoline Subotice, a da vam kažem iskreno – roba je prvoklasna” – ocenjuje jedan od anketiranih kupaca.

Provereno i zdravije, parola je prodavaca koji se trude da sa svojim mušterijama izgrade poverenje, tako da ima slučajeva da se godinama kupuje kod istih prodavaca.

“Ponuda zadovoljava potražnju, ali kažem – videćemo, tu su marketi, pa malo nam i oni odvuku mušterija, ali dobro. Zadovoljni smo u svakom slučaju. Ja što donesem uvek prodam”- kaže jedna od prodavačica.

“Bila je dobra ova godina što se tiče potražnje, možda je bila tazo veća što proizvodnja nije bila baš, godina je bila malo loša i uslovi nisu bili baš za proizvodnju”- dodaje drugi.

“Ljudi ne mogu da prepoznaju organsku proizvodnju. Znači, organsku proizvodnju ko radi, može se reći, to mu je čist gubitak, čista propast”- jadikuje treći.

Možemo porediti prednosti i mane marketa i kvantaša u nedogled, ali jedno je sigurno – na kvantašu možeš da se cenjkaš.

“Pre svega ovo je domaći proizvod, nije roba iz megamarketa, ovde možete i da probate proizvod, što ne možete u marketima. Možete da se da se dogovorite sa proizvođačima da odete na kućnu adresu, ako su neke veće količine u pitanju, ili ako žele još nešto da pogledaju šta mogu da ponude, što možda nisu doneli sada da prodaju”- kaže Marijana Ranitović iz JKP Subotičke pijace.

Ko propusti sve vozove za pripremu zimnice, a nema poverenja u industrijska pakovanja, domaće ukiseljene đakonije može pronaći na subotičkim pijacama i tokom zime, u rinfuzi i uz obaveznu degustaciju. Pa ko voli…