in

Mandić: Svima u koaliciji da bude dostupno mesto u vladi

“Snažno se zalažemo da buduću vladu Crne Gore ne sastavljaju strane ambasade, jer je Crna Gora dovoljno zrela da uvaži većinsku volju svojih građana i da legitimni predstavnici građana postignu dogovor kako treba da izgleda buduća vlada”, rekao je Mandić za Tanjug.

Na pitanje da li je tačno da će DF podržati manjinsku vladu Zdravka Krivokapića, što su objavili pojedini beogradski mediji, Mandić je rekao da to do sada nije bila tema razgovora sa kandidatom za mandarata Zdravkom Krivokapićem.

Podseća da su u prvim razgovorima partnera u većini utvrđeni osnovni principi nove vlasti, a konačna odluka o njenom sastavu uslediće nakon što Krivokapić i zvanično dobije mandat.

Demokratskom frontu je, kaže, bilo važno da smo sa Zdravkom Krivokapićem raščisti da svi građani, koji su glasali za koalicije koje činu većinu, budu jednaki u pravima i ravnopravni u slobodama, jer su celu koaliciju građani učinili pobednicima na izborima.

“Smatramo stoga da je pošteno da svakome od predstavnika građana, koji su ravnopravni, bude dostupno svako mesto u vladi i da nema privilegovanih”, rekao je Mandić za Tanjug.

Ne bi, ističe, voleli da čuju “jezik ucene ili lažne nadmoći” od bilo koga ko čini parlamentarnu većinu.

Mandić je naveo da je posao mandatara da obezbedi da svako dobije svoje i da svako izabere svoga.

On je ponovio da je to princip koji je dogovoren u prvom razgovoru, dok će se u drugom, kada Krivokapić dobije pravo da sastavi vladu videti da li ma neko ko će da ucenjuje ili traži “višak prava” za sebe.

“A onda ćemo, na osnovu takvih zahteva, da donosimo konkrente odluke”, rekao je Mandić.

Mnogo je, kaže, važniji program vlade i vizija koju su ponudli građanima na izborima.

“Mi smo koalicija za budućnost, koja podrazumeva da se svi snažno borimo za nju, a ne da eliminišemo jedni druge i da neko pokušava da za sebe prigrabi više nego što su mu dali građani”, rekao je Mandić.

Upitan kada bi Krivokapić mogao i zvanično da dobije mandat za sastav nove vlade od predsednika Crne Gore, Mandić je podsetio da je Milo Đukanović obećao da će to uraditi u zakonskom roku, što je 30 dana od konstituisanja novog saziva parlamenta, odnosno do 23. oktobra.

“Mislim da bi bilo dobro da to bude što pre, ali važno je da zakonski rok bude ispoštovan”, rekao je Mandić.