in

Obeležen Dan oslobođenja Kikinde, za Počasnog građanina izabran Zdravko Ljiljak

Iza Zdravka Ljiljka dug je ratni put, od vojnika Šest ličke divizije, preko delegata Voda, do pomoćnika Obaveštajnog oficira bataljona. Nakon rata i radne karijere, život nastavlja na severu Banata, gde nastavlja negovanje antifašističkih tekovina. Grad Kikinda, tim povodom, nagradio ga je priznanjem Počasnog građanina, baš 6. oktobra, na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu:

“Nema izraza da iskažem koliko cenim i poštujem ovo priznanje, kao i sve one koji su me predložili. Ono je i obaveza da i dalje, u svojim devedesettrećoj godini, budem ponosan i da čuvam našu državu.”

Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Kikinde. Na svečanoj Sednici skupštine grada gradonačelnik Nikola Lukač podsetio je na važnost borbe protiv fašizma i osvajanja slobode:

“Kikinda je, kroz svoju istoriju, uvek bila grad slobodarske misli i demokratije, što je i danas. Priznanje Počasnog građanina Kikinde, koje dodeljujemo Zdravku Ljiljku, simbol je zahvalnosti prema svima onima, koji su dali svoje živote verujući u budućnosti bez fašizma”, naglasio je Lukač, dok je profesor istorije u penziji Lazar Demić podsetio:

“Kikinda je, za slobodu i srećniji život, izgubila preko 600 ljudi, kako kaže jedan hroničar. Tačna brojka, prema njegovim podacima, jeste 648. On je sakupio ta imena.”

Na Dan oslobođenja, predstavnici Gradske uprava, SUBNOR-a, političkih partija i srodnih organizacija, položili su vence na spomenike Žrtvama fašizma i 13. Vojvođanskoj brigadi. Tom prilikom naglašeno je da je veliku ulogu u oslobođenju imala Crvena armija, koja je na putu ka Nemačkoj, oslobodila Kikindu 6. oktobra 1944. godine.