in

Odbrana nudi jemstvo od 1.000 evra za Gucatijevo puštanje

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova najavio je danas da će u kratkom roku razmotriti predlog za puštanje na slobodu predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija uz jemstvo koji je danas ponudila njegova odbrana na današnjoj sednici.

Ukazao je međutim da će u skladu sa procedurom najdalje na svaka dva meseca preispitivati razloge za Gucatijev pritvor, bilo po sopstvenoj inicijativi ili na zahtev njegovih branilaca ili tužilaštva.

Gucati, koji se tereti za zastrašivanje svedoka, prethodno je rekao da policija nije morala da ga hapsi, jer bi se sam javio na poziv suda, dok je njegov advokat predložio sudu da ga u toku istrage, pusti na privremenu slobodu uz jemstvo.

Ponudio je jemstvo od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mestu gde živi sa brojnim članovima porodice.

Advokat smatra da puštanje uz jemstvo ne bi bilo nešto što bi pogoršalo rizike zbog kojih mu je određen pritvor, kao što su bekstvo i opstrukcija pravde.

U prilog svom predlogu advokat je naveo da je Gucati otac sedmoro dece od 23 do 34 godine starosti i da ima osmoro unučadi.

“Ima dijabetes, astmu, visok krvni pritisak i dosta se otežano kreće. Već 13 godina radi kao sekretar škole u Skenderu, gde mu živi i porodica i vrlo je vezan za taj kraj”, rekao je advokat.

Takođe je podsetio da se on ne tereti za ratni zločin, već za mnogo lakša krivična dela.

Tužilaštvo se protivilo predlogu i ukazalo da je neophodno da Gucati bude u pritvoru, jer nema novih okolnosti koje bi dovele u sumnju nalog za hapšenje, naprotiv, pojavili su se “novi činjenični elementi u vezi sa njegovim pritvorom”.

Tapušković: Svedoci već zastrašeni

Međutim bez obzira na procesuiranje dvojice glavno osumnjičenih za zastrašivanje svedoka, delovanje osumnjičenih je već postiglo svoj cilj – svedoci su zastrašeni, smatra advokat Branilac Tapušković.

“Ono što se obelodanjivanjem imena svedoka i njihovih adresa htelo postići ostvareno je – dovedeni su u pitanje njihovi životi i sigurnost i ta posledica ne može da bude eliminisana”, rekao je advokat Tanjugu.

On je dodao da je nebitno to što se ceo taj slučaj sada istražuje i što su dvojica osumnjičenih u pritvoru, jer su sada svedoci već u strahu, a to će biti i pre i pošto uđu u sudnicu.

Sve to će uticati na predstojeće procese i mogućnost dokazivanja krivice optuženih pred sudom.

Haradinaj se tereti da je držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra na kojima je medijima učinio dostupnim tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije intervenisao kada je osumnjičeni Nasim Haradinaj imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

O predlogu za jemstvo tužilaštvo će se izjasniti i pisanim putem, nakon čega može da se očekuje i odluka sudije za prethodni postupak.

Sudija je na početku sednice Gucatiju predočio njegova prava kao okrivljenog, i pored ostalog je naveo da, ukoliko u tužilaštvo u roku od godinu dana ne podnese optužnicu, može biti pušten na slobodu.

Pošto je u pritvoru, Gucati ne može da se brani sam, pa mu je sudija ukazao da će mu, ukoliko nema novca za advokata, sud postaviti branioca po službenoj dužnosti.

Predstavnik tužioca je na poziv sudije, kada će biti podignuta optužnica, odgovorila da je tužilaštvu prioritet da se postupak odvija brzo i efikasno, ali da mora da kompletira dokazni materijal.

“U interesu žrtava i okrivljenih je da se to uradi kako treba. Nakon što obavi sve istražne radnje i ispita svedoke koji su se javili zbog straha, tužilaštvo će u roku od 30 dana doneti optužnicu, navela je predstavnica tužilaštva.

Gucatiju je predstavljen nalog za hapšenje kojim se tereti za krivična dela: zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem informacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Slikanje bez sudske straže

Na početku sednice jedan od tri branioca tražio je da njegovog klijenta sudski fotograf ne slika u prisustvu sudske straže, koja ga je dovela iz pritvorske jedinice, a sud je ovaj predlog odmah usvojio i naložio da Gucati bude slikan samo u “gro planu”.

Gucati, na sednici nije nosio zaštitnu masku, a u sud je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak 25. septembra.

U nalogu za hapšenje navodi se da je Gucati držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije sprečio osumnjičenog Nasima Haradinaja da imenuje pojedine (potencijalne) svedoke i da informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem informacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

Gucati, koji se sumnjiči za zastrašivanje potencijalnih svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom, proteklih dana je podneo četiri zahteva kojima osporava razne aspekte hapšenja na Kosovu 25. septembra i prebacivanje u pritvor istog dana u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Sudija je tim povodom dao nalog tužilaštvu da do sutra podnese konsolidovani odgovor na ove zahteve, nakon čega će (sudija) doneti odluku o njima.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a istog dana je uhapšen i Naism Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećim postupcima.