in

Počela dečja nedelja – podeljena sreća dva puta je veća

“Grad, koji je prošle godine sa ponosom nosio titulu Omladinske prestonice Evrope, ulaže zaista velike napore da svojim najmlađim stanovnicima život učini lepšim, radosnijim i bezbrižnijim”, poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Ona je precizirala da je Novi Sad kroz brojne mere stvara uslove koji doprinose sveobuhvatnom duhovnom, moralnom, intlektualnom i društvenom razvoju deteta.

“Počevši od finansijske podrške porodicama sa decom, dečjeg dodatka, preko besplatnog boravka u državnom vrtiću, subvencija za privatne vrtiće, do besplatnih udžbenika za đake”,podsetila je MSc Marinković Radomirović.

Predsednica novosadske Skupštine ocenila je da su roditeljstvo i briga o deci najplemenitiji i najnesebičniji životni zadaci.

“Da bi smo ih uspešno ispunili, potrebna nam je pomoć ne samo naših najbližih nego i čitave zajednice. Vrata Skupštine grada uvek su otvorena za sve ovakve i slične inicijative koje ćemo svim sredstvima podržavati i u narednom periodu”, zaključila je MSc Marinković Radomirović, dodajući da će Novi Sad, kao i do sada, biti grad srećnog, bezbrižnog i radosnog detinjstva.

deca, decja, nedelja, , muzika

Slogan ovogodišnje Dečije nedelje je „Podeljena sreća dva puta je veća“, a predsednica Udruženja „Život kao inspiracija“ i koordinatorka Dečije nedelje Ljiljana Maširević, istakla je značaj manifestacije:

“Udruženje „Život kao inspiracija“ šestu godinu organizuje manifestacije Dečiju nedelja. Pripremili smo bogat sedmodnevni program i ove godine je podeljen po segmentima”, poručila je Maširević, dodajući da je poruka Dečije nedelje da se možemo organozivati i u izmenjenim okolnostima i da deca ne smeju ostati bez njihove manifestacije.

Tokom svečanog otvaranja deca hora „Bajićevi slavuji“ izvela su dve numere, a u okviru otvaranja predsednica Skupštine Grada Novog Sada dodelila je zahvalnice partnerima koji su doprineli održavanju manifestacije: stolaru Miletu Jurkoviću, žene iz grupe „Obrok za porodicu“, JKP „Gradskom zelenilu“, PU Radosno detinjstvo, Crvenom krstu Novog Sada, udruženju „Čepom do osmeha“, ŠOSO „Milan Petrović“, Dečjem KC „Aleksandra Lukić“, Ružici Zecirović Srbljin iz „Centra za socijalni rad“ i udruženju „Snaga porodice“.

Podeljena sreća dva puta je veća

Tradicionalna “Dečija nedelja” pod sloganom “Podeljena sreća dva puta je veća” danas je svečano otvorena i trajaće do 11. oktobra, a ove godine je u znaku međugeneracijske solidarnosti i prijateljstva, koje su u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa važnije više nego ikada ranije.

Svaki dan tokom Dečije nedelje biće posvećen različitim aktivnostima, sportskim, obrazovnim, a deca će učiti i o značaju zaštite životne, socijalnoj inkluziji…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naglasio je da je ova nedelja posvećena samo deci i apelovao na roditelje da u ovih sedam dana pruže deci sve što od njih traže, ali i da razmisle koliko brzo prolazi period njihovog odrastanja, a da malo vremena provedu u zagrljaju svojih roditelja.

decja, nedelja

On je podsetio da je Vlad Srbije proglasila 2020. godinom saradnje i solidarnosti.

Zamenica direktorke Unicefa u Srbiji Joši Ečeveri Burkhard kaže da je Dečija nedelja jedna od najstarijih manifestacija posvećena deci u zemlji.

“Međugeneracijska solidarnost i prijateljstvo važniji su više nego ikada u vreme ove krize, krize bez presedana, izazvane virusom korona, te je zato sustinski važno da se u ovom periodu okupe mlađe i starije generacije da budu zajedno”, poručila je Burkhard.

Ona je istakla da su u vreme pandemije posebno ugroženi stari, žene i deca koji žive u siromašnim porodicama i romskim naseljima, izbegličkim i migrantskim centrima.

Goran Rojević, iz humanitarne organizacije “Dečije srce”, koja 20 godina pomaže deci ometenoj u razvoju i njihovim porodicama, ističe da je u godini solidarnosti važno pokazati da su deca nešto za šta treba živeti.

“Dečja nedelja svima treba da pokaže da nijedno dete u Srbiji nije samo, zaboravljeno i tužno što nema ko da mu se posveti”, poručio je Rojević i pozvao sve da se pridruže da budu deo tima “Dečje srce”.

Kako je najavio, u toku manifestacije deca će imati priliku da se druže sa sportistima Crvene Zvezde i Partizana.

”Oni će pokazati da nisu neprijatelji, već rivali koji se mogu družiti, te da uvek treba da postoji ljubav i solidarnost”, rekao je Rojević.

Dečja nedelja: 10 do 40 dinara na vozne karte, ulaznice…

Za vreme trajanja “Dečije nedelje” od danas do 11. oktobra plaćaće se dodatno iznosi od 10 do 40 dinara na vozne karte, poštanske pošiljke, ulaznice za kulturne i sportske događaje i prodate nosače zvuka.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije dodatnih 40 dinara naplaćuje se za svaku prodatu voznu kartu u međumesnom i međunarodnom prevoz u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju.

Za svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bisokop, drugu kulturnu manifestaciju, i sportsku priredbu naplaćju dodatno 33dinara, a za svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem 20 dinara.

Dodatnih 10 dinara naplaćuje se za svaku poštansku pošiljku u unutrašnjem saobraćaju osim na pošiljke novina i časopisa.

Od prikupljenih sredstava 40 procenata, a najviše do četiri miliona dinara, biće potrošeno na republičkom nivou za štampanje i distribuciju propagandnog materijala i nalepnica.

Ostalih 60 procenata, a najviše šest miliona dinara, biće potrošeno za aktivnosti na lokalnom nivou.