in

75 miliona dinara za 28 udruženja

Grad Beograd je ove godine putem javnog konkursa podržao 28 udruženja za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i za oblast boračko invalidske zaštite i za tu namenu ukupno je opredeljeno 75 miliona dinara, rekla je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima udruženja iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i iz oblasti boračko-invalidske zaštite, Stanisavljević je novinarima rekla da Grad svake godine objavljuje konkurse za poboljšanje položaja tih ljudi.

– Ove godine smo putem javnog konkursa podržali 28 udruženja i za to izdvojili 75 miliona dinara, time smo nastavili da pružamo podršku ovim udruženjima i organizacijama. S druge strane, najvažnija je podrška koja stiže do korisnika – rekla je Stanisavljević.

Navodi da su među podržanim udruženjima – Gradska organizacija gluvih Beograda, Organizacija slepih, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Savez za celebralnu paralizu, udruženje distrofičara grada Beograda…

Stanisavljević ocenjuje da se iz godine u godinu vidi konkretan napredak kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom, kao i sami inkluzija.

Predsednica Saveza za celebralnu i dečju paralizu Beograda, Dilbera Sarajlić, zahvalila je Gradu Beogradu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu što godinama unazad podržavaju redovne programe rada tih udruženja.

– I Grad je prepoznao programe od javnog interesa koji sprovode naša udruženja, ne samo Savez za celebralnu i dečju paralizu Beograda, nego sva gradska udruženja koja se bave zaštitom i pružanja podrške osoba sa invaliditetom – navela je Sarajlić.

Ističe da je za ta udruženja i organizcije bitno da imaju redovne programe finansirane od Grada jer to, kaže, znači da sve kancelarije udruženja mogu da rade tokom godine nesmetano, da se finansiraju njihovi redovni troškovi, kao i zarade.

Sarajlić dodaje da Savez ima više od 1.100 ljudi u Beogradu, kaže da oni žive u svojim porodicama, ne u instutucijama, i da se primarne porodice brinu 24 sata o njihovim potrebama.

Na pitanje kako protiče vakcinacija osoba sa invaliditetom, Sarajlić kaže da je veliki broj primio vakcinu iz straha od jakih simptoma.

– Sve vakcine su odgovarajuće za osobe sa invaliditetom i oni, kao i svi, moraju da se jave svom izabranom lekaru da vide da li u odnosu na neke druge bolesti smeju da prime vakcinu – rekla je Sarajlić.