in

Ako ne priznam, krenuće na moju porodicu

Beloruski zatvorenik uhapšen u protestima prošle godine pokušao je da prereže grlo sebi tokom sudskog ročišta u Minsku u utorak, nakon što mu je rečeno da se njegova porodica i komšije suočavaju sa krivičnim gonjenjem ukoliko se ne bude izjasnio krivim, javili su beloruski mediji.

Na snimku Radio Slobode vidi se Stepan Latipov kako leži na drvenoj klupi unutar zatvoreničkog kaveza u sudnici, a policajci stoje iznad njega, dok posmatrači vrište.

Pre nego što se posekao, navodno je rekao: “Tata, rekli su mi da, ako ne priznam krivicu, krenuće na moju porodicu i susede!”.

To je uz snimak napisao ambasador Ukrajine u Austriji.

Na drugom snimku se vidi kako su Latitova odveli do hitne pomoći sa krvavim mrljama na košulji.

Lokalni mediji i grupa za ljudska prava Viasna-96 rekli su da je još živ, prenosi Rojters.

“Beloruski aktivista, politički zatvorenik Stepan Latipov prerezao je grlo danas u sudnici”, napisala je na Tviteru prognana opoziciona liderka Svetlana Tihanovska.

Kako je rekla, njemu su pretili da će mu goniti porodicu ako ne prizna krivicu.

„Ovo je rezultat državnog terora, represija i mučenja u Belorusiji. Moramo to odmah zaustaviti!“, apelovala je ona.

Optužen je za organizovanje nereda, pružanje otpora policiji i prevaru, a takođe je na državnoj televiziji optužen za planiranje trovanja policajaca. On negira bilo kakva nedela.

Vlada Aleksandra Lukašenka izazvala je osudu Zapada krajem prošlog meseca kada je uhapšen 26-godišnji bloger, novinar i disident Roman Protaševič, nakon što su beloruske vlasti 23. maja prizemljile avion kompanije Rajaner koji je putovao iz Grčke u Litvaniju.