in

“Bajdenovi komentari PROVOKACIJA, Amerika ima gangstersku logiku”

Severna Koreja smatra da su kritike američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog njihove probe balističkog projektila “provokacija i narušavanje prava Pjongjanga na samoodbranu”.

Višerangirani severnokorejski zvaničnik Ri Pjong Čol izrazio je bojazan zbog Bajdenovih komentara koji “otkrivaju duboko usađeno neprijateljstvo prema Severnoj Koreji”, prenosi severnokorejska novinska agencija “KCNA”.

On je ocenio da Amerika ima “gangstersku logiku” kada kritikuje taktičko oružje Pjongjanga, a pri tom slobodno testira interkontinentalne balističke projektile i neprestano šalje svoje strateška vojna sredstva u region oko Korejskog poluostrva.

Čol je naglasio da Severna Koreja nema druge mogućnosti osim da radi na gradnji “nepobedive fizičke sile” kako bi se odbranila jer SAD i Južna Koreja predstavljaju “neprestanu vojnu pretnju” i nastavljaju sa kombinovanim vojnim vežbama, za koje Pjongjang smatra da su “proba za invaziju”.

Ovo saopštenje Čola je objavljeno nakon što je Severna Koreja izvršila probno ispaljenje dva projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale.

Stručnjaci navode da podaci o letu koje je objavila južnokorejska vojska i opis probe ukazuju na to da je Pjongjang testirao novo oružje na čvrsto gorivo koje je osmišljeno za izbegavanje protivraketne sisteme i postoji mogućnost da može da nosi nuklearnu glavu.

Foto: ahn young joon / Tanjug/AP

Kim Džong Un lansirao nove projektile

Bajder je tim povodom rekao da se SAD konsultuje sa saveznicima i partnerima i da će odgovoriti ukoliko Pjongjang odabere dalju eskalaciju.

– Odgovorićemo u skladu sa njihovim postupcima. Istovremeno, spreman sam i na određen oblik diplomatije, ali to mora biti uslovljeno rezultatom denuklearizacije – istakao je Bajden.