in

“BAŠ JE LEPO BITI NJIHOV OTAC” Veljko i Aleksandra ponovo odneli pobedu, napravili robota MIROSLAV 2 koji je spreman za rad u medicini, industriji… (FOTO)

Ovo je treći uzastopni trijumf talentovanih niških đaka na naučnim smotrama iz ove oblasti na državnom nivou, iako je i ovoga puta konkurencija bila veoma jaka.

AVA rover V1, višenamenski robot guseničar koji su napravili brat i sestra Veljko i Aleksandra Aleksić iz Pukovca, učenici druge godine Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Niša, pobedio je na republičkom takmičenju iz fizike, elektronike i informatike koje je održano na Institutu za fiziku PMF u Kragujevcu.

SPREMAN ZA RAD U MEDICINI, INDUSTRIJI…

Veljkov i Aleksandrin robot zapravo je unapređena varijanta robota za dezinfekciju prostora UV lampama, popularno nazvanog Miroslav, kojim su pobedili na prošlom takmičenju 2020. godine a očemu je “Blic” već pisao.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Veljko i Aleksandra Aleksic ucenici ETS Nikola Tesla iz Nisa sa robotom AVA rover V1 kojim su pobedili na takmicenju

Miroslav je zadržao UV lampe i metalne hvataljke, ali je sada dobio gusenice koje mu omogućavaju rad i kretanje u ekstremnim uslovima, kao i kameru i senzor za opasne gasove. Sa svojim unapređenim performansama može se programirati za rad u medicini, industriji, poljoprivredi, vojnoj industriji…

– Samim tim što je Miroslav dobio „noge“, on je proširio krug delatnosti u kojima može da učestvuje. U medicini se može koristiti za dezinfekciju i dezinsekciju prostorija i alata, manipulaciju medicinskim priborom. U vojnoj industriji i protivterorističkoj kontroli može biti upotrebljen za dekontaminaciju terena tečnostima, dezinfekciju osoblja i alata korišćenjem dezinfekcionih sredstava, kao i upotrebom UV lampi, lociranje mina i deminiranje, proveru vozila, terensko izviđanje… Insistirali smo na tome da bude što niži da može da se kreće ispod vozila, da traga za nekim eksplozivima, minama… Najčešće smrtni slučajevi se dešavaju usled poteznih mina jer se sajla ne vidi kroz travu i ako dođe do deminiranja polja i ako treba da mina eksplodira, bolje da eksplodira u blizini Miroslava nego u blizini nekog čoveka – objašnjava Veljko.

RUDNICI, PEĆINE

Zahvaljujući ugrađenoj kameri robot se može kretati i van vidokruga onog ko njime upravlja, tako da može raditi u pećinama, na iskopu u rudnicima…

– Rover ima rezervoar u koji se ulije neka tečnost pa se može koristiti za prskanje bilja, ili za dezinfekciju tečnošću u medicini, ako se sipa dezinfekcioni sredtstvo. U industriji, rover može biti korišćen za rad u zonama opasnim po radnika – pored presa, visokih peći, na zameni i transportu alata, ali i za za rad na traci, pakovanje kao i za proveru prisustva opasnih gasova u atmosferi. Senzor za opasne gasove smo uveli zbog toga što smo predvideli da može raditi u kontaminiranim zonama. Neki opasni gasovi nemaju ni mirisa ni ukusa ni boje, pa je takva zona opasna za rad čoveka. Miroslav na gusenicama može naći svoje mesto i u transportu alata, sadnog materijala… Moguće je ugraditi i vakuum pumpu na vrhu glave ili elektromagnet za prihvat predmeta ili alata. Rover je izuzetno široke primene i može se primenjivati u svim industrijama – dodaje Aleksandra.

Nosivost rovera testirana je na 80 kilograma, a promena smera kretanja vrši se suprotnim obrtanjem gusenica, što mu omogućuje rotaciju od 360 stepeni u mestu.

– Izrada je trajala oko tri meseca, razvili smo kompletan softver, elektroniku i sam način kretanja. Nastavićemo da ga unapređujemo. Kao što mu ime kaže, on je V1, postoji dosta mesta za improvizaciju, za dodavanje nekih drugih delova. Plairamo da ga maksimalno usavršimo, da ga nadogradimo sa tim elementima koje smo planirali da stavimo a kasnije da se predstavimo na nekim svetskim takmičenjima. Imali smo tremu na poslednjem takmičenju, bilo je dosta dobrih radova i iz Kragujevca i drugih gradova, nismo jednostavno očekivali da ćemo treći put osvojiti krunu, pogotovo pred domaćinima, ali eto uspeli smo. Sada imamo motiv da probamo i četvrti put – kaži talentovani đaci.

Đaci napravili i aplikaciju

Robot se i dalje se kontroliše pomoću android aplikacije koju su takođe napravili sami učenici, a osim „blututom“ prima i glasovne komande.

– Programiranje robota je krajnje jednostavno i može se izvršiti manuelno ili glasovno. Robot je u stanju da se i glasovno odazove na pitanje ili komandu. AVA robot je koncipiran tako da mu sa drugim aplikacijama sem naše nije moguće pristupiti, tako se branimo od neovlašćenog pristupa. Nakon programiranja AVA robot radi sam bez prisustva operatera ili bilo kakve kontrole . Prednost su mu beskontaktno programiranje i reprogramiranje, kao i mnogobrojni ulazi i izlazi koje obezbedjuju tri kontrolera – dodaje Veljko.

ROVER “JURI” ŠEST KILOMETARA NA ČAS

Robot se kreće uz pomoć punjivih baterija. Trenutno može da se upravlja sa daljine od 100 metara i može da se kreće kontinuirano sat vremena. Bežična veza se koristi za kominukaciju sa kamerom a ostale komande se šalju preko blutut modula.

– Robot se kreće malo brže nego što smo isplanirali. Njegova brzina je sada šest kilometra na čas, što je za ovakvu mašinu veoma velika brzina pa ne može da pređe neke malo zahtevnije prepreke. Zbog ove situacije nisu nam stigli neki drajveri kojima bi smo usporili kretanje robota i omogućili prelazak nekih zahtevnijih prepreka, ali ćemo i to rešiti – kaže Veljko.

Baš je lepo biti njihov otac

Otac Aleksandar Aleksić kaže da je pomagao deci samo oko rada sa opasnim alatima, dok je sve ostalo njihov rad.

– Pomagao sam im samo što se tiče korišćenja opasnog alata koji oni ne bi smeli da koriste sami – oko sečenja, varenja, brušenja, bušenja, a koncepcija robota i sam rad na projektu je kompletno njihov. Ponosim se kao otac, baš je lepo biti njihov otac – ponosan je Aleksandar.

Veliko priznanje za školu

– Ova nagrada pokazuje da imamo jako vredne i dobre učenike. Pored Veljlka i Aleksnadre imamo još dobrih i vrednih učenika, ali u zadnje dve godine oni se najviše ističu i dolaze do pobede. Pokazuju znanje koje su stekli u školi ali mnogo veliko znanje i donose od kuće, znaju mnogo više nego njihovi vršnjaci. Ova treća uzastopna nagrada i prvo mesto je veliko priznanje i za školu, baš sam ponosan na njh – kaže nastavnik Predrag Šubarević koji je bio mentor đacima.