in

BES U BRAZILU Hiljade demonstranata tražilo ostavku Bolsonara (VIDEO)

Brazilci su u znak protesta lupali u šerpe u nekoliko brazilskih gradova kada se predsednik Žair Bolsonaro obratio naciji, samo nekoliko dana nakon što su demonstranti izašli na ulice širom zemlje besni zbog reakcije zemlje na pandemiju korona virusa, koja je do sada odnela skoro pola miliona ljudi.

Samo u sredu, skoro 100.000 Brazilaca obolelo je od korona virusa i 2.507 je umrlo, prema vladinim podacima. Ranije tog dana, nacionalni Vrhovni sud odobrio je krivičnu istragu protiv Bolsonarovog ministra životne sredine zbog navodnog ometanja policijske istrage u ilegalnoj seči drva, navodi Rojters.

U televizijskom govoru, Bolsonaro je sinoć ukratko sumirao neka nedavna dostignuća svoje vlade i obećao snažan ekonomski rast u budućnosti. On je takođe rekao da će svi Brazilci koji žele vakcinu moći da je dobiju do kraja godine.

U subotu su hiljade učestvovale u protestima u najmanje 16 gradova širom zemlje, koje su organizovale levičarske političke stranke, sindikati i studentska udruženja.

U Sao Paulu, najvećem brazilskom gradu, hiljade ljudi sa maskama blokirali su jednu od najvećih gradskih avenija, noseći veliki balon koji je Bolsonara prikazivao kao vampira.

Neki protesti, poput onog u Rio de Žaneiru, uključivali su slike bivšeg levičarskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, koji se pojavio kao glavni Bolsonarov izazivač na nacionalnim izborima 2022. godine.