in

BEŽAO NIZ OLUK SA GEJ BAHANALIJA Orbanov saradnik “osramotio” lidera Mađarske, sada je osvanuo snimak kako ga hapse (FOTO, VIDEO)

Sajer je dao ostavku u mađarskoj vladajućoj stranci Fides u decembru 2020. godine, nakon što je uhapšen zato što je prekršio lokdaun u Belgiji prisustvujući seks-žurki sa oko 25 zvanica iznad jednog kafića. Dao je i ostavku na mesto člana Evropskog parlamenta.

Produkcijska kuća Bargoens snimala je policijski dokumentarac za televiziju VTL i mesecima je pratila patrole na nihovim intervencijama. Tako se zatekla ispred stana u centru Brisela u kojem je policija rasturala nelegalnu žurku. Кada su stigli, policija je hapsila Sajera, koji je pokušao da pobegne kroz prozor i niz oluk.

Na video-snimku se vidi 59-godišnji Sajer okružen policajcima i sa rukama pritisnutim uza zid. Na leđima je imao ranac u kojem je policija pronašla tabletu ekstazija, ali on poriče uzimanje bilo kakvih supstanci.

Foto: 7sur7.be / screenshot

Dejvid Manzelej, 29-godišnji doktorand koji je bio domaćin zabave, rekao je da je žurka sa više od 20, uglavnom muških zvanica, uključivala seks.

– Razgovaramo, popijemo piće, baš kao u kafiću. Jedina razlika je u tome što smo u međuvremenu imali seks jedni s drugima – rekao je Manzelej.

Na videu filmske ekipe domaćin zabave se vidi kako stoji na vratima svog stana. Mahnuo je kameri i podigao palac.

Sajer, poznat po političkom konzervatizmu i anti-LGBT stavovima, naknadno se izvinio zbog kršenja pandemijskih mera i podneo ostavku.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je tada da su Sajerovi postupci “neobranjivi” i da su u suprotnosti sa vrednostima stranke Fides koja sebe predstavlja kao šampiona tradicionalnih hrišćanskih i porodičnih vrednosti.

– Nećemo zaboraviti niti odbaciti njegovih 30 godina rada, ali njegovo delo je neprihvatljivo i neobranjivo. Nakon toga, doneo je jedinu odgovarajuću odluku kada se izvinio i podneo ostavku na mesto člana Evropskog parlamenta i napustio Fides – rekao je Orban.

Epizoda dokumentarca sa scenama Sajerovog hapšenja biće prikazana danas, ali su inserti još juče osvanuli na brojnim belgiskim portalima i televizijama. Međutim, kako prenose lokalni mediji, petominutni video je posle nekoliko sati uklonjen sa mnogih sajtova, a tamo gde je ostao Sajerovo lice je blurovano ili su scene sa njim isečene.

Gej orgije na kojima je uhvaćen Sajer bile su prošlog decembra glavna tema u Briselu, ali i u svetskim medijima. Skandal možda i ne bi toliko odjeknuo da glavni akter nije jedan od Orbanovih ličnih prijatelja i čovek koji je u mađarski Ustav lično uneo da je “brak zajednica muškarca i žene”.

Sajer je 2012. godine izabran za predsednika Odbora za izradu novog Ustava Mađarske. Pod njegovom palicom u Ustav je uneto nekoliko konzervativih izmena, uključujući član koji su kritičari videli kao pravnu osnovu za zabranu abortusa, kao i definisanje braka kao “zajednice muškarca i žene”, zloglasnog člana L kojim je stavljena tačka na pitanje homoseksualnih brakova. Taj član je poslužio kao osnova za brojne anti-LGBT zakone, među kojima je i onaj donet u maju kojim Mađarska više ne priznaje transrodne osobe.

Ovom drugom stavkom se Sajer nekoliko puta javno hvalio i predstavljao je kao njegovu ličnu “zaslugu”. Pričao je da je novi Ustav sastavio na svom “ajpedu”, bez konsultacije sa bilo kim, zbog čega se smatra glavnim arhitektom Orbanovog režima. U deceniji koja je usledila nakon donošenja novog ustava, Orbanova vlada postavila je “porodične vrednosti“ u centar svog političkog programa, često koristeći anti-LGBT retoriku.