in

Bila je najbolja među 1.800 ljudi, za vreme rata je zatvorena, ali Beč joj je na kraju odao VELIKU ČAST

Malo je poznato da je srpkinja pisala tekst za himnu Republike Austrije koja je u zvaničnoj upotrebi od završetka Drugog svetskog rata.

Paula fon Preradović, Austrijanka srpskog porekla, napisala je tekst himne ove zemlje “Zemlja planina, zemlja reka” (Land der Berge, Land am Strome). Ove godine se obeležava 70 godina od njene smrti.

Paula je bila pesnikinja i ovi stihovi nastali su neposredno nakon Drugog svetskog rata, kada je i, od 1.800 takmičara, pobedila u izboru za tekst pesme koji će biti zvanična himna Republike Austrije. Uz muziku Vofganga Amadeusa Mocarta iz 1791. godine, reči njene pesme 1947. godine su potvrđene kao nova austrijska himna.

Paula je rođena u Beču, ali je svoje detinjstvo i mladost u periodu od 1889. do 1901. godine i od 1905. do 1913. godine provela u Puli koja je tada pripadala Austrougarskoj. Njen otac je bio Dušan Preradović, koji je prema sačuvanim podacima, vodio poreklo od Preradovića, pravoslavnih Srba iz Srbije.

Oni su se u XVII veku, pre velike Seobe Srba, preselili u Bačku i nastanili u selu Leđen (danas Riđici) u gornjoj Bačkoj, između Baje i Sombora. U vreme preseljenja starešina zadruge Preradovića bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Jedan deo porodice Preradović dobio je ugarsko plemstvo i koristio predikat fon Preradović.

Paula je imala dva brata i dve sestre. Udala se 1916. godine za austrijskog pisca i novinara Ernesta Moldena i imali su dvoje dece — Frica i Ota Moldena. Njen muž je postao glavni urednik novina, a za vreme rata oni su se pridružili otporu protiv nacizma, zbog čega su zatvoreni.

U znak počasti, austrijska Pošta je 1996. godine izdala poštansku marku s likom Paule fon Preradović i naslovom himne.