in

Bračni par iz Zrenjanina nabavio dva para ove ptice i sad razmišljaju da pokrenu biznis

Stanovnici zrenjaninskog naselja Bagljaš vole da zavire u dvorište porodice Stojanov koja se iz hobija bavi uzgojem raznih ptica, a posebnu pažnju znatiželjnika privlače dva para australijskih ptica emu koji se slobodno druže s ostalim životinjama.

Kako za “Blic” priča Ljiljana Stojanov, godinama su uzgajali golubove, paunove i drugu ukrasnu živinu, ali i obične koke, a na ideju da nabave i australijske lepotice došli su u kontaktu sa jednim prijateljem koji je takođe zaljubljenik u pernate životinje.

– Taj prijatelj nas je pitao zašto ne probamo da nabavimo emue i suprug Vladimir i ja smo dosta razmišljali o tome, a zatim se odvažili i naručili četiri jajeta iz Mađarske. Prijatelj koji nam je to predložio nam je pomogao i dozvolio da se izlegu u njegovom inkubatoru u Itebeju, pa smo ih kao piliće pre tri i po godine doneli kući i od onda su naši ljubimci – priseća se Ljiljana.

Foto: Z. Č. / RAS Srbija

Par euma iz Zrenjanina

Kaže da su se u početku plašili kako će se prilagoditi na naše klimatske uslove i mislili su da neće uspeti da “preguraju” zimu, ali se na sreću ispostavilo da je emu, inače jedini živi predstavnik roda Dromaius koji naraste čak i do dva metra, izuzetno prilagodljiva ptica.

– Plašili smo se da će im biti hladno jer su kod nas došli kao pilići, ali prilagodili su se, na otvorenom su i znači da im temperatura odgovara. Imaju i svoje bokseve, ali najviše vole da su napolju s drugim životinjama. Što se tiče ishrane, emu nije zahtevna vrsta. Svako jutro pomešamo im kukuruz, pšenicu i suncokret, obogatimo malo granulama za zečeve i to im je uz dosta vode dovoljno za ceo dan – priča nam Ljiljana.

S ponosom kaže da se veoma dobro slažu sa ostalim životinjama, kucom, mačkama i sa kokoškama sa kojima trčkaraju po dvorištu.

– Emu nije agresivna ptica. Baš naprotiv. Vole ljude, maze se i radoznalo njuškaju i nežno kljuckaju. Vole druge životinje i sa svima se dobro slažu. Samo ne vole kada im golubovi kradu hranu, onda reaguju i teraju ih kljucanjem – priča nam kroz smeh Ljiljana.

Dodaje i da su im mobilni telefoni “bolna tačka” te da koriste svaku zgodnu priliku da ga nekome otmu, pa Ljiljana preporučuje gostima koji dođu da ih obiđu da obavezno od emua sakriju telefone koji ih, verovatno zbog njihove prirodne radoznalosti, posebno privlače.

Uzgoj emua može biti dobar biznis

U početku, Stojanovi nisu znali kog su pola ptice, a ispostavilo se da su u pitanju dve ženke i dva mužjaka tako da razmišljaju i da započnu biznis sa prodajom jaja i razmnožavanjem ptica jer, prema njihovim rečima, ljudi se raspituju i traže da ih kupe. Par odraslih emua dostiže cenu i do 1.200 evra, a jaja se prodaju od 50 do 80 evra po komadu.

– Posle dve godine ženke su počele da nose jaja koja su tamnozelena a kasnije, kad ženke uđu u reproduktivnu fazu, što je u trećoj godini, postanu skoro crna. Zanimljivo je i da kod ove vrste ženka snese jaje, a mužjak leži na njima i izvodi mladunce. Legu se od januara do marta, a svako jaje teži oko 700–800 grama. Meso emua se, takođe, baš kao i meso noja, koristi u ljudskoj ishrani. Kažu da su od njih dobre kobasice. Meso nismo probali, ali sam pravila kajganu i zaista je veoma ukusna. Razmišljam i o nekim drugim receptima samo je problem to što su jaja baš velika pa ih treba iskoristiti za neko obilno jelo. Sledeće što ću napraviti sigurno će biti neka torta za neko veliko slavlje – priča nam Ljiljana.