in

BRITANSKO POKAZIVANJE MIŠIĆA Ratne igre u Portugalu i novi nosač aviona u INAT PUTINU

Novi britanski nosač aviona “Kraljica Elizabeta”, vredan tri milijarde funti, učestvuje u zajedničkoj vežbi kod obala Portugala zajedno sa brodovima iz Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i Španije.

Osim “Elizabete” u armadi se nalaze razarači, frigate, podmornice kao i novi avioni F-35, piše britanski Dejli mejl.

U vežbi, u kojoj učestvuje 19 brodova i više od 5.000 mornara, mornari NATO mornarica imaće prilike da uvežbavaju zajedničke manevre – i kako je rečeno, eventualne buduće akcije u Crnom moru.

Ova vežba se održava u vreme kada, hiljadama kilometara daleko rastu tenzije baš u oblasti Crnog mora, gde će NATO održati vojne vežbe, samo nekoliko dana pred najavljene razgovore Džoa Bajdena i Vladimira Putina. Analitičari ovo vide kao jasnu poruku Vladimiru Putinu.

Ratne igre kao upozorenje

Portugal će uskoro videti prizor koji se retko viđa kraj portugalskih obala – brodove osam NATO zemalja, na kojima se nalaze najnoviji zapadni raketni sistemi i mornarički avioni.

Ipak, najveću pažnju izaziva nosač aviona “Kraljica Elizabeta”, ponos britanske brodogradnje, vredan tri milijarde britanskih funti, kome je ova vežba prvo putovanje.

Iako ova vežba nije usmerena direktno prema Rusiji, NATO je objavio kako će brodovi između ostalog, vežbati i za eventualnu intervenciju u rejonu Crnog mora, gde NATO planira opsežnu vežbu koja uključuje kopnene snage.

Dva stuba NATO politike prema Rusiji su dijalog ali i jačanje vlastitih snaga – a ove vežbe kao i najavljeni pregovori se uklapaju u ovu doktrinu.

Analitičari ove dve vežbe vide kao svojevrsnu poruku ruskom presedniku Vladimiru Putinu, pred najavljene razgovore njega i Džoa Bajdena u Ženevi ovog meseca.

Portparol NATO-a, Dominik Rab izjavio je “kako su demokratske vrednosti ugrožene”, zbog agresivnosti Putina i Lukašenka.

Foto: Tasos Katopodis / EPA;

Džo Bajden

Džo Bajden je pak, nedavno izjavio “kako je vreme da podsetimo sve ko smo mi” a ubrzo je usledilo i usvajanje ogromnog vojnog budžeta, što je jasan znak da Bajden namerava da Rusiji pokaže mišiće.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza izabrao je baš ovaj brod da sa njega uputi poruku kako je “NATO spreman i kako može da zaštiti svoje saveznike i prenese opremu i vojnike preko Atlantika i drugde”.

Britanija, sa tek okončanim Bregzitom i još rovita od pandemije korona virusa, pridružila se Bajdenu i to ne bilo kako – već najboljim brodom koji trenutno ima.

Nosač je snažna poruka

– Nosač aviona je snažna poruka – rekao je komadant Stiv Murhaus, sa “Kraljice Elizabete”.

On je rekao da je Britanija odlučna da podrži svoje saveznike u teškim vremenima.

– Kao jedan od najvažnijih članova NATO saveza, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava svoje saveznike i radićemo zajedno sa njima da odbranimo naše ključne vrednosti.

Britanski admiralitet je objavio plan, po kojem bi novi nosač, dug 280 metara, posle obavljene vežbe, otišao na put oko sveta i posetio luke 40 zemalja u narednih šest meseci.

"Kraljica Elizabeta" je duga 280 m

Foto: Ana Brigida / Tanjug/AP

“Kraljica Elizabeta” je duga 280 m

– To putovanje je poruka svima da smo i dalje mornarica koja plovi širom sveta. Takođe želimo da pojačamo prisustvo u Južnom Pacifiku, gde će se naš nosač uputiti.

London je nedavno objavio povećavanje vojnog budžeta, najveće od Hladnog rata a najveći deo tih sredstava otišao je baš na novi brod.

“Kraljica Elizabeta”, nosivosti 65. 000 tona, na sebi nosi 8 “nevidljivih” britanskih F-35Bs i 10 američkih. F-35s, aviona na koje se mnogo računa u budućim decenijama. Takođe, osim nosača, na put će krenuti i čitava prateća flota koju čine razarači, brodovi za snabdevanje i podmornice.

Britanija je pre uvođenja u upotrebu ovog nosača imala svega još jedan operativni nosač aviona, što predstavlja snažno pojačanje njene flote.

Uz nosač ide čitava mala flota

Foto: Neil Watkin Alamy / Profimedia

Uz nosač ide čitava mala flota

Ipak, dva britanska nosača ne mogu da se porede sa čak 11 američkih. Ipak, Britanija ovim pokazuje svoj nov optimizam i želju da uzme veću ulogu u međunarodnoj politici.

Vežbom na Atlantiku, Britanija pokazuje rešenost da brani kako sebe tako i svoje saveznike u Zapadnoj Evropi dok odlazak na Pacifik pokazuje želju da se Kini, koja jača svoje vojno i pomorsko prisustvo u Južnom Kineskom moru pokaže da će se suočiti sa otporom ali i pruži podrđka Maleziji, Indoneziji, Filipinima i Vijetnamu koji takođe polažu pravo na ovaj region, bogat resursima.