in

Češka od 8. juna prihvata naše digitalne sertifikate

Od 8. juna i Češka Republika će otvoriti granice za srpske državljane, odnosno priznati naše digitalne sertifikate o vakcinaciji, kao i mi njihove, izjavila je večeras ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ministarka je za RTS kazala da je to još jedna zemlja članica EU koja će prihvatiti naš digitalni sertifikat.

– Mi pregovaramo i sa drugim zemljama članicama i informacija koju imamo jeste da će 6. juna Evropska komisija još jednom zasedati u vezi sa priznavanjem digitalnim sertifikatima iz trećih zemalja. U tom smislu, očekuje se da ćemo mi kao i Velika Britanija biti među prvim zemljama gde će EK dati saglasnost za priznavnje naših digitalnih sertifikata – rekla je Matić.

Ističe da je to velika potvrda uspešne politike koju Srbija vodi u toj sferi i dodaje da pojedine zemlje EU još uvek nemaju digitalne sertifikate o vakcinaciji.

Matić napominje da građanima Srbije nije potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR test za putovanje u zemlje regiona – BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Govoreći o turističkoj sezoni od početka ove godine, Matić je navela da je prema prvim pokazateljima prisutan rast dolaska turista i da Srbija ima porast deviznog priliva koji iznosi 3,4 odsto.

Ona je kazala da se čini da se život na ulicama polako vraća u normalu, a da će najnovije popuštanje mera još više doprineti razvoju turizma i ugostiteljstva.

– Svi podaci su značajno bolji u odnosu na prošlu godinu što nam daje nadu da će ova turistička sezona biti mnogo bolja – rekla je Matić.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

Aleksandar Seničić

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da je ove godine veliko intresovanje za letovanje u inostranstvo i da se očekuje da će ove godine letovati između 500.000 i 600.000 putnika.

Dodaje da su među ljudima koji se najviše interesuje za putovanja oni koji imaju zamenska putovanja, a s druge strane, kaže, ima i veliki broj novih putnika koji se interesuju.

I dalje, naglašava, postoje problemi koji destimulišu građane da putuju, a jedan od njih je, navodi, visina PCR testa.

Seničić kaže da je zeleni sertifikat sjajan rezultat naše države i da niko nije očekivao da će naša država imati sertifikat koji je u skladu sa svim evropskim propisima.