in

Čomić: Istopolna zajednica nije brak i nema usvajanja dece, protivnici nek pošalju predloge

Čomićeva je u intervjuu za RTS ocenila da je ovaj zakon potreban zbog kulture ljudskih prava, ukazujući na to da je grupi LGBT populacije uvek pripadalo oko 10 odsto stanovništva koji su tokom istorije bili proganjani.

Prema njenim rečima, Srbija je 1994. godine dekriminalizovala istopolne zajednice i kazala da ti ljudi imaju ljudska prava, 1998. godine usvojeno je da LGBT nije bolest.

“Sada je Srbija odlučila da popravi uslove njihovog života. Jer oni već žive zajedno. I radi se na tome da se naprave pravila kako mogu da nasleđuju jedan drugog, kako se rastaju”, rekla je Gordana Čomić.

Ona je apelovala na potpisnike “Apela 212”, koji se protive usvajanju zakona, da pošalju predloge kako bi to moglo da se uradi.

“Društveni dijalog o ovoj temi odvija se u Palati Srbija. Dijaloge ili mi organizujemo ili primamo zahteve određenih grupa. Dogovorimo se o agendi, svi govornici su podjednako važni”, kaže Čomićeva i dodaje da je do sada bilo devet takvih skupova.

Ministarka smatra da je dobra vest da i predstavnici crkava učestvuju u dijalogu, nakon što se Sinod Srpske pravoslavne crkve izjasnio da je predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv, ali da je saglasan da “postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona”.

Dodala je da nema zakona koji će ljude učiniti srećnima, ali ne može zakon da ih čini nesrećnim i navela da u dijalogu učestvuje i Udruženje matičara koji su dali svoje predloge.

Čomićeva je rekla da zakon još uvek nije u fazi kada bi trebalo da se uključe poslanici i premijerka, jer oni nikada nisu pozivani da se uključe u dijalog o prednacrtu zakona.