in

Čubrilović nakon sastanka u Beogradu

Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je delagacija Republike Srpske na današnjem sastanku u Beogradu imala jedinstven stav da je OHR trebalo da završi svoj mandat ili da, ako već dolazi novi visoki predstavnik, to bude na način regulisan Dejtonskim mirovnim sporazumom i uz poštovanje svih pravnih akata.

Čubrilović je poručio da niko nema ništa protiv čoveka koji treba da dođe, a pogotovo ne protiv zemlje iz koje treba da dođe, prenosi Srpskainfo.

– Republika Srpska će poštovati međunarodne obaveze. Tražimo i verujemo da će Srbija tražiti da visoki predstavnik podnosi Srbiji izveštaje, što je njegova Dejtonska obaveza – rekao je Čubrilović.

On je ponovio da je u celoj ovoj priči najvažnije da OHR treba da privodi svoj mandat kraju, te da se BiH osposobljava za svoju samostalnost i usvaja evropske standarde kako bi bila bliže ka EU, te da političari u BiH preuzimaju veću odgovornost.

U Beogradu je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj na kojem je osnovna tema bila sporno imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

Savjet za sprovođenje mira nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao nemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina