in

Dačić: Do kraja avgusta da pronađemo rešenje oko izbornih uslova

Dačić je, u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije, zahvalio predsedniku Vučiću što se odazvao pozivu i podsetio da su teme bile podeljene u četiri grupe, o kojima su ponovo danas razmenili mišljenja.

“Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja, koja bi podrazumevala međusobne dogovore i da svi budu zadovoljni, koliko je to moguće”, rekao je Dačić.

On je dodao da i dalje stoji da dogovor treba da se postigne šest meseci pre izbora.

Dačić je rekao da treba da se postigne takav dogovor da na kraju niko nema primedbe na rezultate.

Predsednik parlamenta je najavio da će se nastaviti praksa obavljanja konsultacija oko nacionalnih i državnih pitanja, i u tom smislu je istakao da je predsednik Vučić pozvao predstavnike političkih stranaka na razgovore s rukovodstvom Republike Srpske za dva dana.

Gojković: Ponovo sastanak sa direktorima televizija

Predsednik POKS-a Žika Gojković, rekao je da će biti održan još jedan sastanak s direktorima televizija.

Gojković je rekao da su danas govorili o predlozima koji su i ranije bili na stolu kao što je finansiranje izborne kampanje.

On je naveo da finansiranje do sada nije bilo adekvatno i da je išlo u korist velikih stranaka.

Bilo je, kaže, ponovo reči i o medijima, navodeći da će biti održan još jedan sastanak s direktorima televizija, a naročito je važno pitanje RTS-a.

Gojković je ocenio i da je sada dobar trenutak da se ukine predizborna tišina budući da ima više miliona korisnika interneta.

Obradović: Za mesec dana će biti jasno – ili demokratski izbori ili ulica

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je posle sastanka da će za mesec dana biti poznato da li je vlast spremna da organizuje demokratske izbore ili će se “dijalog nastaviti na protestima”.

“Čini se da vlast nije između sebe dogovorila šta će odgovoriti na naše opozicione zahteve i da im je potrebno još nekoliko nedelja konsultacija tako da očekujem da za mesec dana ovaj međustranački dijalog bude okončan i da bude potpisan sporazum između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova”, rekao je Obradović.

On je ocenio da je “sada sve na vlastima” i da oni treba da odgovore na opozicione zahteve.

“Što se tiče nas, mi smo dali maksimalno konstruktivni doprinos da izbori u Srbiji budu demokratski. Za mesec dana videćemo da li je vlast za to spremna ili vlast misli da može da organizuje još jedan nedemokratski izborni ciklus, a onda ćemo imati ozbiljan problem i onda će ovaj dijalog da se nastavi na ulici, na nekim protestima”, rekao je Obradović.

On je dodao da niko iz opozicije “ne može da dozvoli nove nedemokratske izbore”.

“Ja se nadam da će prevagnuti zdrav razum i da je vlast shvatila koliko je besmislen sadašnji parlament bez opozicije i koliko je opasno da imamo jedno nedemokratsko stanje i da je mnogo bolje za sve da imamo poštene i slobodne izbore i nadam se da će to biti epilog za mesec dana”, rekao je Obradović.