in

Dačić i Lavrov: Razvoj strateških odnosa Srbije i Rusije

Tokom razgovora u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi, sagovornici su izrazili spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Razgovarano je o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu, kao i dešavanjima na globalnoj političkoj sceni, navedeno je u saopštenju Skupštine Srbije.

Ministar Lavrov još jednom je podvukao da će Ruska Federacija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da će prihvatiti rešenje za Kosovo i Metohoju koje za Srbiju bude prihvatljivo.

Lavrov je informisao Dačića o predstojećem sastanku predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, u Ženevi.

dačić

Dačić je istakao je da je parlamentarna diplomatija snažan mehanizam za saradnju i unapređenje odnosa, te saopštio da je nakon uspešnih razgovora sa predsednicima Državne dume V. Volodinom i Saveta Federacije V. Matvijenko spreman da uloži sve napore u jačanje ove saradnje, naročito u okviru rada Komisije za saradnju dva parlamenta, čije se naredno zasedanje planira do kraja godine.

Postavljanje novog visokog predstavnika za BiH netransparentno

Dačić je za Sputnjik izjavio je da postavljanje novog visokog predstavnika za BiH nije urađeno na dovoljno transparentan način i istakao da Srbija očekuje da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje Dejtonski sporazum.

Naveo je da Srbija očekuje i da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH.

Lavrov: Postoje nedobronamerni planovi NATO prema Rusiji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da NATO približavanjem ruskim granicama otkriva svoje nedobronamerne planove protiv ove zemlje.

“NATO je jednom obećao da će prestati da se približava ruskim granicama. Navikli smo da vidimo kako naše zapadne kolege, koje su devedesetih godina preuzele puno ispravnih obaveza, počinju jednostavno da ih ignorišu“, porućio je Lavrov, prenosi TASS.

Čini se da je zaključak vrlo jednostavan: to znači da postoje neki nedobronamerni planovi protiv Rusije“, zaključio je Lavrov.

“Da ne ulazimo sada u to da li uopšte više treba da postoji ta funkcija ili ne, postojale su različite inicijative tim povodom, ali sigurno je da nije na dovoljno transparentan način urađeno sve ono što se desilo”, rekao je Dačić sinoć za Sputnjik.

Naglasio je da će Srbija čvrsto stajati iza toga, kao što stoji iza teritorijalnog integriteta BiH.

“Isto tako stojimo veoma čvrsto iza opstanka Republike Srpske kao entiteta i opstanka principa ravnopravnosti srpskog naroda i svih drugih naroda u BiH”, poručio je Dačić.

Dačić: Srbija i Rusija će se uvek međusobno podržavati

Rusija i Srbija su prijateljske zemlje, koje će se uvek međusobno podržavati, rekao je u Moskvi predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a nakon sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Dačić je rekao da je na sastanku bilo reči o bilateralnim odnosima, izazovima i problemima, međusobnoj saradnji i podršci, kao i o regionalnim pitanjima.

“Imali smo dobar, prijateljski razgovor. Lavrov je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda. Pričali smo i o aktuelnim pitanjima njihove spoljne politike i pripremama za susret sa Bajdenom”, rekao je Dačić.

Ocenio je da će se neki od tih razgovora verovatno odraziti i na Srbiju, imajući u vidu da će se predsednik SAD Džo Bajden sastati sa partnerima iz NATO, a nakon toga 16. juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

“Nama to nameće potrebu da razmišljamo globalno, da vidimo na koga treba da računamo”, kazao je Dačić.

On će se sutra sastati sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom i obratiće se poslanicima državne dume.

“Smatram da je to velika čast za Srbiju i mene lično”, rekao je Dačić i dodao da nakon toga odlazi u Sankt Peterburg gde se održava Svetski ekonomski forum.