in

Đajić poručuje da dve trećine zaraženih u Srpskoj ima britanski ili južnoafrički soj korone

U ovom trenutku ima 556 hospitalizovanih od korona virus u UKC, 70 pacijenata je na respiratoru, a 400 na kiseonikoj podršci, rekao je direktor UKC RS Vlado Đajić.

Pacijenti imaju dobar tretman zahvaljujući trudu i požrtvovanosti radnika. Spremili smo novih 50 kreveta u Centralnom bloku, te spremnih 120 za koje se nadamo neće trebati, rekao je Đajić, piše Srpskainfo.

Ponovio je da su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju izolovani britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa.

– Dve trećine pacijenata su oboleli od tog soja. On se brže širi i zahteva oštrije mere. Molimo stanovnike da se čuvaju i distanciraju. Oboleli za dan završe na respiratoru – upozorava Đajić.

Svi pacijenti koji su hitni i kritični imaju mesto u UKC RS.

Virusolog Višnja Mrđan naglasila je da kolege neumorno rade više od godinu dana.

– Srećna sam što idemo u korak sa svetskim institucijama i opremljenosti laboratorija. Juče smo u laboratoriji po prvi put testirali 93 pozitivna uzorka, nasumično odabrana, na novi soj virusa – rekla je ona. Na mutantnu formu virusa bio je pozitivan 61 uzorak, odnosno 66,6 odsto.

– Iduće sedmice planiramo drugi set dijagnostike, i imaćemo dodatne podatke. U martu imamo sve više pacijenata koji već na prvi pregled dolaze da srednje teškom i teškom slikom – pojašnjava Mrđan.

Što duže virus opstaje među ljudima on traži način da preživi, zato dolazi do mutacija, pojašnjava virusološkinja. Jedan pacijent bio je pozitivan na oba soja virusa, to je čovek srednje životne dobi i ima tešku kliničku sliku.