in

Dobio cepivo bez prisustva kamera, neće da kaže koje i mnogi mu NE VERUJU

Ruski predsednik Vladimir Putin konačno je primio vakcinu protiv korona virusa, delimično kako bi postakao dobar deo Rusa koji i dalje okleva da se vakciniše da slede njegov primer. Ova odluka je vredna hvale, ali način na koji je odlučio da je sprovede u delo podigao je prašinu u javnosti.

Kremlj je saopštio danas da je Putin “dao dobar primer” Rusima vakcinisanjem protiv kovida-19 i da će primiti drugu dozu za oko tri nedelje.

Putinova ćerka učestvovala je u ispitivanjima vakcine Sputnjik V, ali on lično je bio neobično oprezan prema vakcinisanju. Ruski predsednik, koji ima 68 godina, u početku je govorio da čeka da se pokaže da je cepivo sigurno za starije od 65. Kasnije je rekao da će sačekati jesen kada njegovi lekari mogu da uklope vakcinisanje u njegov radni raspored.

Putin je ranije pred urednicima ruskih medija rekao da neće biti “majmun koji izvodi performanse” i vakcinisati se pred televizijskim kamerama, iznenadivši mnoge neočekivanom stidljivošću pred kamerama.

Foto: Profimedia / Profimedia

Reč je održao, pa je u utorak vakcinu primio iza zatvorenih vrata. Takođe, koju je tačno vakcinu primio znaju samo on i njegov lekar.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je Putinovu iznenadnu želju za privatnošću objasnio rečima da ruskom predsedniku “ne sviđa vakcinisanje pred kamerama” i da on “već dovoljno radi na promociji ruskih vakcina”.

Što se tiče sakrivanje informacije koje je tačno cepivo Putin primio, Kremlj je i tu imao objašnjenje. Naime, sve tri ruske vakcine su “efikasne i bezbedne”, pa “nije bilo važno otkrivati koju je predsednik primio”, kako Rusi kasnije ne bi masovno favorizovali upravo tu vakcinu.

Međutim, Putin nije neko ko se uzdržava od kamera ili skidanja pred njima. Za dve decenije njegove vladavine, videli smo ga kako golih prsa jaše, peca, roni… Kamere su ga pratile dok planinari, kampuje ili igra hokej, a poznat je i po maratonskim konferencijama i javnim obraćanjima.

Mnogi su se pitali zašto bi Putinu onda bilo neprijatno zbog kamera tokom vakcinisanja. Polemika o tome se povela i na društvenim mrežama.

– Vladimir Putin je danas iznenada postao stidljiv pred kamerama – ali je dobio vakcinu protiv kovida i oseća se dobro. Uspeo je da propusti ogromnu priliku da poveća preko potrebno poverenje u vakcinaciju i niko zaista ne može da objasni zašto – napisala je jedna korisnica Tvitera.

Druga korisnica je pozvala na komentar voditeljke jedne ruske televizije.

– Zanimljivo. Može da peca golih prsa i šeta kroz sibirsku tajgu. Ali javno vakcinisanje nije moguće. Propuštena je prilika da pokaže svoju atletsku građu – napisala je.

Mnogi su posumnjali u to da je Putin primio vakcinu ruske proizvodnje, među njima i Gari Kasparov, šahovski velmajstor i kritičar Kremlja.

– Putinov sat je švajcarski, banka mu je na Кipru, a pas u Mar-a-Lagu. Кladim se da je njegova vakcina američka – napisao je Kasparov.